Kalvária v Kláštore pod Znievom

Národná kultúrna pamiatka Kalvária vyhlásená v roku 1963. Nachádza sa na kalvárskom vrchu v Pamiatkovej zóne. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol. Kostol povýšenia Svätého kríža.

Ohradný múr s bránami. Murovaný múr s tromi bránami a šiestimi kaplnkami krížovej cesty z 1.tretiny 18.storočia. Upravovaný bol začiatkom 19.storočia, v 30. a 90.rokoch 20.storočia.

Kaplnka krížovej cesty I. Baroková kaplnka, 9.zastavenie, Tretí pád Krista pod krížom, z 1.tretiny 18.storočia. Upravovaná bola začiatkom 19.storočia, v 30. a 90.rokoch 20.storočia.

Kaplnka krížovej cesty II. Baroková kaplnka, 10.zastavenie, Vyzliekanie Krista, z 1.tretiny 18.storočia. Upravovaná bola začiatkom 19.storočia, v 30. a 90.rokoch 20.storočia.

Kaplnka krížovej cesty III. Baroková kaplnka, 11.zastavenie, Pribíjanie Krista na kríž, z 1.tretiny 18.storočia. Upravovaná bola začiatkom 19.storočia, v 30. a 90.rokoch 20.storočia.

Kaplnka krížovej cesty IV. Baroková kaplnka, 12.zastavenie, Ukrižovanie Krista, z 1.tretiny 18.storočia. Upravovaná bola začiatkom 19.storočia, v 30. a 90.rokoch 20.storočia.

Kaplnka krížovej cesty V. Baroková kaplnka, 13.zastavenie, Snímanie Krista z kríža, z 1.tretiny 18.storočia. Upravovaná bola začiatkom 19.storočia, v 30. a 90.rokoch 20.storočia.

Kaplnka krížovej cesty VI. Baroková kaplnka, 14.zastavenie, Ukladanie Krista do hrobu, z 1.tretiny 18.storočia. Upravovaná bola začiatkom 19.storočia, v 30. a 90.rokoch 20.storočia.