Kalvária v Hlohovci

Národná kultúrna pamiatka Kalvária vyhlásená v roku 2020. Krížová cesta sa nachádza na ulici Nitrianska v areáli mestského cintorína na kalvárskom vrchu. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaplnka. Rímsko-katolícka kaplnka Sedembolestnej Panny Márie (hrobka rodiny Erdödy a Hardegg). Baroková stavba z roku 1730. Upravovaná bola v roku 1802 a začiatkom 20.storočia. Prízemná jednoloďová stavba s podpivničením, obdĺžnikovým pôdorysom s polkruhovým záverom. Nachádza sa v sektore 10, č.65.

Kaplnka krížovej cesty I. Kaplnka krížovej cesty 1.zastavenie, Pilát odsudzuje Krista. Novorománska prízemná stavba z roku 1892 s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa v sektore 7, č.59.

Kaplnka krížovej cesty II. Kaplnka krížovej cesty 2.zastavenie, Kristus berie kríž. Novorománska prízemná stavba z roku 1892 s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa v sektore 7, č.60.

Kaplnka krížovej cesty III. Kaplnka krížovej cesty 3.zastavenie, 1.pád Krista pod krížom. Novorománska prízemná stavba z roku 1892 s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa v sektore 6, č.37.

Kaplnka krížovej cesty IV. Kaplnka krížovej cesty 4.zastavenie, Stretnutie Krista s Pannou Máriou. Novorománska prízemná stavba z roku 1892 s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa v sektore 8, č.431.

Kaplnka krížovej cesty V. Kaplnka krížovej cesty 5.zastavenie, Šimon pomáha Kristovi. Novorománska prízemná stavba z roku 1892 s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa v sektore 6, č.308.

Kaplnka krížovej cesty VI. Kaplnka krížovej cesty 6.zastavenie, Kristus a Veronika. Novorománska prízemná stavba z roku 1892 s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa v sektore 9, č.15.

Kaplnka krížovej cesty VII. Kaplnka krížovej cesty 7.zastavenie, 2.pád Krista pod krížom. Novorománska prízemná stavba z roku 1892 s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa v sektore 5, č.477.

Kaplnka krížovej cesty VIII. Kaplnka krížovej cesty 8.zastavenie, Kristus napomína plačúce ženy. Novorománska prízemná stavba z roku 1892 s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa v sektore 8, č.134.

Kaplnka krížovej cesty IX. Kaplnka krížovej cesty 9.zastavenie, 3.pád Krista pod krížom. Novorománska prízemná stavba z roku 1892 s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa v sektore 3, č.56.

Kaplnka krížovej cesty X. Kaplnka krížovej cesty 10.zastavenie, Vyzliekanie Krista. Novorománska prízemná stavba z roku 1892 s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa v sektore 9, č.217.

Kaplnka krížovej cesty XI. Kaplnka krížovej cesty 11.zastavenie, Pribíjanie Krista na kríž. Novorománska prízemná stavba z roku 1892 s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa v sektore 3, č.327.

Kaplnka krížovej cesty XII. Kaplnka krížovej cesty 12.zastavenie, Ukrižovanie Krista. Novorománska prízemná stavba z roku 1892 s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa v sektore 9, č.279.

Kaplnka krížovej cesty XIII. Kaplnka krížovej cesty 13.zastavenie, Snímanie Krista z kríža. Novorománska prízemná stavba z roku 1892 s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa v sektore 3, č.414.

Kaplnka krížovej cesty XIV. Kaplnka krížovej cesty 14.zastavenie, Ukladanie Krista do hrobu. Novorománska prízemná stavba z roku 1892 s jednopriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa v sektore 10, č.40.

Reliéf I. Neidentifikovaný barokový reliéf s figurálnym motívom z roku 1734. Upravovaný bol v roku 1892. Nachádza sa na opornom múriku kaplnky Lurdskej Panny Márie.

Reliéf II. Barokový reliéf na 10.zastavení, Vyzliekanie Krista z roku 1734. Upravovaný bol v roku 1892. Nachádza sa na opornom múriku kaplnky Lurdskej Panny Márie.

Reliéf III. Barokový reliéf na 4.zastavení, Stretnutie Krista s Pannou Máriou z roku 1734. Upravovaný bol v roku 1892. Nachádza sa na opornom múriku kaplnky Lurdskej Panny Márie.

Reliéf IV. Barokový reliéf na 6.zastavení, Kristus a Veronika z roku 1734. Upravovaný bol v roku 1892. Nachádza sa na opornom múriku kaplnky Lurdskej Panny Márie.

Reliéf V. Barokový reliéf na 8.zastavení, Kristus napomína plačúce ženy z roku 1734. Upravovaný bol v roku 1892. Nachádza sa na opornom múriku kaplnky Lurdskej Panny Márie.

Reliéf VI. Neidentifikovaný barokový reliéf s figurálnym motívom (pravdepodobne pád Krista pod krížom) z roku 1734. Upravovaný bol v roku 1892. Nachádza sa na opornom múriku kaplnky Lurdskej Panny Márie.

Reliéf VII. Barokový reliéf na 5.zastavení, Šimon pomáha Kristovi z roku 1734. Upravovaný bol v roku 1892. Nachádza sa na opornom múriku kaplnky Lurdskej Panny Márie.

Stĺp. Toskánsky stĺp pravdepodobne z roku 1734. Upravovaný bol v roku 1892. Nachádza sa v zhromažďovacom priestore pri kaplnke Lurdskej Panny Márie.

Súsošie – kríž s korpusom I. Golgota – baroková socha Krista na kríži z roku 1734. Upravovaná bola v roku 1996. Nachádza sa severne od kaplnky Sedembolestnej Panny Márie.

Súsošie – kríž s korpusom II. Golgota – baroková socha Dismasa na kríži (lotor pravý) z roku 1734. Upravovaná bola v roku 1996. Nachádza sa severne od kaplnky Sedembolestnej Panny Márie.

Súsošie – kríž s korpusom III. Golgota – baroková socha Gesmasa na kríži (lotor ľavý) z roku 1734. Upravovaná bola v roku 1996. Nachádza sa severne od kaplnky Sedembolestnej Panny Márie.

Socha súsošia I. Golgota – baroková socha Panny Márie z roku 1742.

Socha súsošia II. Golgota – baroková socha Márie Magdalény z roku 1742.

Socha súsošia III. Golgota – baroková socha svätého Jána Evanjelistu z roku 1742.

Súsošie – kríž so súsoším. Barokové súsošie Snímanie Krista z kríža (Kristus, svätý Nikodém, svätý Ján a svätý Jozef z Arimatie) z roku 1742. Nachádza sa severne od kaplnky Sedembolestnej Panny Márie.

Socha súsošia I. Baroková socha Panny Márie zo súsošia Snímanie Krista z kríža z roku 1742. Nachádza sa severne od kaplnky Sedembolestnej Panny Márie.

Socha súsošia II. Baroková socha Márie Magdalény zo súsošia Snímanie Krista z kríža z roku 1742. Nachádza sa severne od kaplnky Sedembolestnej Panny Márie.

Súsošie. Baroková socha svätého Petra a reliéf kohúta pravdepodobne z roku 1742.