Kalvária v Banskej Bystrici

Národná kultúrna pamiatka Kalvária vyhlásená v roku 1970. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol povýšenia Svätého kríža.

Ohradný múr. Barokový kamenný ohradný múr s bránami z roku 1689. Upravovaný bol v roku 1731, koncom 19.storočia a v roku 2008. Má osemuholníkový pôdorys. Nachádza sa v severnej časti nádvoria kostola.

Kalvária. Baroková kalvária z roku 1689. Upravovaná bola v rokoch 1712-1714, 1722, koncom 19.storočia a v rokoch 2007-2008. Má obdĺžnikový pôdorys. Nachádza sa na východnom svahu kalvárskeho vrchu.

Kaplnka krížovej cesty. Baroková kaplnka, 1.zastavenie, Kristus pred Pilátom z roku 1714. Upravovaná bola v roku 1731, koncom 19.storočia a v rokoch 2005-2008. Má obdĺžnikový pôdorys. Nachádza sa nad cestou na začiatku krížovej cesty.

Kaplnka krížovej cesty. Baroková kaplnka, 2.zastavenie, Kristus berie kríž z roku 1714. Upravovaná bola v roku 1731, koncom 19.storočia a v rokoch 2005-2008. Má obdĺžnikový pôdorys. Nachádza sa na západnej strane chodníka.

Kaplnka krížovej cesty. Baroková kaplnka, 3.zastavenie, Prvý pád Krista pod krížom z roku 1714. Upravovaná bola v roku 1731, koncom 19.storočia a v rokoch 2005-2008. Má obdĺžnikový pôdorys. Nachádza sa na západnej strane chodníka.

Kaplnka krížovej cesty. Baroková kaplnka, 4.zastavenie, Stretnutie Krista s Pannou Máriou z roku 1714. Upravovaná bola v roku 1731, koncom 19.storočia a v rokoch 2005-2008. Má obdĺžnikový pôdorys. Nachádza sa na západnej strane chodníka.

Kaplnka krížovej cesty. Baroková kaplnka. 5.zastavenie, Šimon pomáha Kristovi z roku 1714. Upravovaná bola v roku 1731, koncom 19.storočia a v rokoch 2005-2008. Má obdĺžnikový pôdorys. Nachádza sa na západnej strane aleje.

Kaplnka krížovej cesty. Baroková kaplnka, 6.zastavenie, Kristus a Veronika z roku 1714. Upravovaná bola v roku 1731, koncom 19.storočia a v rokoch 2005-2008. Má obdĺžnikový pôdorys. Nachádza sa na západnej strane aleje.

Kaplnka krížovej cesty. Baroková kaplnka, 7.zastavenie, Druhý pád Krista pod krížom z roku 1714. Upravovaná bola v roku 1731, koncom 19.storočia a v roku 2008. Má obdĺžnikový pôdorys. Nachádza sa na západnej strane aleje.

Kaplnka krížovej cesty. Baroková kaplnka, 8.zastavenie, Kristus napomína plačúce ženy z 19.storočia. Upravovaná bola v roku 2008. Má obdĺžnikový pôdorys. Nachádza sa v závere krížovej cesty.

Aleja I. Prírodno-krajinársky park. Jednoradová lipová aleja z roku 1722. Upravovaný bol v 19.storočí a v roku 2008. Má pôdorys v tvare V. Nachádza sa na východnom svahu vrchu severozápadne od kostola.

Aleja II. Prírodno-krajinársky park. Dvojradová zmiešaná aleja z 19.storočia. Upravovaný bol v roku 2008. Má pôdorys v tvare V. Nachádza sa na severnom svahu vrchu severozápadne od kostola.