Hradištia a Podhradištia v obci Pobedim

Národná kultúrna pamiatka Hradisko a pohrebisko vyhlásená v roku 1963. Významný objav, pri ktorom bolo odkryté jedno z najstarších slovanských hradísk na Slovensku, z obdobia Pribinovho kniežatstva. Vzniklo v období blatnicko-mikulčického horizontu (791-833). Archeologický výskum v tejto lokalite viedla PhDr. Darina Bialeková, CSc. Z najstaršieho osídlenia sa tu z neskorého paleolitu (11.000 p. n.l. – 8.300 p. n.l.) a mladej kamennej doby (neolit) z obdobia 5.700 p. n.l. – 4.400 p. n.l. našli keramické črepy a časti kamenných nástrojov. Ďalšie osídlenie polohy bolo v strednej bronzovej dobe (1.600 p. n.l. – 1.200 p. n.l.), mladej bronzovej dobe (mladšia doba bronzová) z obdobia 1.200 p. n.l. – 1.000 p. n.l. a neskorej bronzovej dobe (1.000 p. n.l. – 700 p. n.l. Bola tu odkrytá osada, ktorá patrila do okruhu ľudu lužickej kultúry. Odkrylo sa viacero objektov a kultové miesto. Našli sa tu formy na odlievanie bronzových predmetov, keramika, opracované kosti a bohatá kolekcia bronzových predmetov (ihlice, kosáky, nožíky, šípky, šperky a iné). V slovanskom období sa tu nachádzalo opevnené centrum, ktoré malo svoju akropolu a podhradie. Bolo opevnené valom budovaným komorovým systémom. Z vonkajšej strany hlinený val spevnený drevom chránil kamenný múr a z vnútornej strany val podpierali šikmé podpery. Do koruny valu bola osadená drevená palisáda. V určitých častiach valu sa nachádzali strážne veže. V opevnenom centre sídlil veľmož so svojou družinou a služobníctvom. V blízkosti valu sa na nachádzali dielne, stred hradiska bol miestom na sústreďovanie obyvateľov okolitých osád v čase nebezpečenstva. Hradisko bolo tiež centrom obchodu v povodí Váhu. Toto konštatovanie je podložené archeologickými nálezmi a hlavne nálezmi sekerovitých hrivien vtedajšieho polotovaru a primitívneho platidla. Hradisko sa nachádza juhozápadne od obce v inundácii riek Dudváh a Dubová. Rozloha hradiska v lokalite Hradištia, ktorá bola opevnená prvá, je 4,1ha a v lokalite Podhradištia je 3,9ha. V okolí hradiska sa nachádzalo niekoľko osád. Vznikom Veľkomoravskej ríše hradisko na prelome 1. a 2.tretiny 9.storočia stratilo význam. Nachádza sa na parcele č.1325/1. V súčasnosti je na okraji obce neďaleko polohy hradiska osadená informačná tabuľa o lokalite.