Forgáčovský kaštieľ v Jelenci

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1982. Neskorobarokový kaštieľ postavený pred rokom 1722. Dal ho postaviť biskup Pavol IV. Forgáč. Upravovaný bol v rokoch 1760-1770 a 1910, v 80.rokoch 20.storočia a v roku 2000. Má jedno a dvojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare L, je jednopodlažný s podpivničením. Na priečelí východnej strany sa nachádza rodový erb Forgáčovcov s vyobrazeným hradom Gýmeš. Forgáčovci v ňom žili a zdržiavali sa až do konca 2.svetovej vojny. Potom slúžil na rôzne účely. V roku 1911 zomrel v kaštieli gróf Karol III. Forgáč, ktorý sa stal slávnym vďaka introdukcii muflóna v Európe. V kaštieli sa nachádza aj malá kaplnka, vo veľkej sále je možné poriadať koncerty. Nachádza sa vo východnej časti obce Jelenec 78 pri hlavnej ceste. Pri ňom sa nachádza park a kaplnka.