Fara v Jelšave

Národná kultúrna pamiatka Fara a oplotenie vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Fara. Neskorobaroková budova rímsko-katolíckej fary zo začiatku 18.storočia. Upravovaná bola v roku 1829, v 20.storočí a v rokoch 2014 a 2018-2019. Prízemná stavba s podpivničením má obdĺžnikový pôdorys a dvojtraktovú dispozíciu. Nachádza sa na Námestí republiky 20 severozápadne od rímsko-katolíckeho kostola v Pamiatkovej zóne.

Oplotenie s bránou. Neskorobarokové murované oplotenie s kovovou výplňou zo začiatku 18.storočia. Upravované bolo v rokoch 2018-2019. Má pôdorys v tvare nepravidelného L. Nachádza sa severovýchodne a juhovýchodne od fary. Za pamiatkový objekt bolo vyhlásené v roku 2020.