Kríž pred Podmanínom v Považskej Bystrici

Na rozhraní Považskej Bystrice a jej mestskej časti Podmanín sa nachádza kríž, pri ňom maličká kaplnka a pod nimi studnička s pitnou vodou. O tunajšom kríži koluje viacero povestí ako napríklad, že ľudia z Podmanína sa jedného dňa rozhodli, že každá dedina či mesto má buď na jej začiatku alebo na jej konci kríž. Tak dali hlavy dokopy a spoločnými silami vyrobili tento nádherný kríž. Ďalší príbeh hovorí o tom, že na tunajšom mieste za nejaký čas umreli tragickou smrťou až traja ľudia. Jedna smútiaca rodina postavila na tomto mieste najprv malú kaplnku a potom aj kríž. Bohužiaľ, ukázalo sa, že povedačky o úmrtiach sú pravdou. Je to však asi aj jedno, kto sem dal tento kríž. Isté je, že miesto dýcha tajomstvom. Kríž bol vysvätený 8.3.2003. Nachádza sa v Považskej Bystrici, na pravej strane cesty do mestskej časti Podmanín.