Čertova skala – Brvnište

Zaujímavý prírodný skalný útvar v blízkosti obce Brvnište. Solitérne bralo Čertova skala je bralo menších rozmerov ale významnejších tvarov, na ktoré sa viažu viaceré miestne povesti. Nachádza sa severovýchodne od obce. Prístup je z obce spred obecného úradu, popod materskú školu a poľnou cestou vľavo. Treba po nej pokračovať až na lúku nad chatami. Približne v polovici lúky je nenápadná cesta pomedzi stromy vľavo, ktorá po chvíli prichádza pod skalu.

Jedna z povestí o Čertovej skale:

Kedysi dávno žil jeden pastier, ktorý sa volal Ondrej. Ľudia ho považovali za najsilnejšieho a najmúdrejšieho muža z dediny. Mal stádo oviec. Raz, keď sa vracal z paše, zastavil sa pod skalou, aby si oddýchol. Tuho zaspal. Zobudil sa na to, ako mu niekto kopol do nohy. Bol to pekne ustrojený mladý pán s klobúkom a perom. Povedal Ondrejovi, že pasie na jeho pozemku, a chce od neho tri ovečky ako náhradu za škody, ktoré mu spôsobil. Ondrej o tom nechcel ani počuť a svoje ovečky si bránil. Pán sa nahneval, a povedal, že keď mu nechce dať tri ovečky, tak si ich zoberie všetky. To už bolo na Ondreja priveľa, začal pána biť. Ondrej bol silný, ale pán bol silnejší. Už už sa zdalo, že Ondreja porazí, vtom sa pán pošmykol. Ondrej nelenil, pána schytil a šmaril do skaly. V tom okamihu po pánovi nezostala ani stopa, len otlačok jeho hlavy. Ten tam je dodnes.