Bratislavský prístav

Národná kultúrna pamiatka Prístav vyhlásená v roku 1986. Nachádza sa v mestskej časti Ružinov, v lokalite Nivy. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Prístavný sklad I. Železobetónový prístavný sklad č.7 stojí ako solitér na ulici Pribinova 24 na ľavom brehu Dunaja medzi mostom Apollo a Starým mostom. Postavený bol v rokoch 1921-1922 v štýle klasicizujúcej moderny. Upravovaný bol v rokoch 1944, 1945, 1946 a 2006-2007. Má obdĺžnikový pôdorys, trojtraktovú dispozíciu, je štvorpodlažný s podpivničením. Autorom stavby je Dr. Ing. Karol Skorkovský a realizátorom firma Lanna a.s.

Dom lodníkov. Solitérna budova ubytovne, starého domu lodníkov stojí v Zimnom prístave 4919, pri južnom prístavnom bazéne. Postavená bola v rokoch 1940-1942 vo funkcionalistickom štýle. Má oválny pôdorys, trojtraktovú dispozíciu, je štvorpodlažná s podkrovím a podpivničením. Autorom stavby je Július Lehocký. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2008.

Lodná dielňa. Železobetónová dielňa lodná dielňa bola postavená v rokoch 1943-1944. Upravovaná bola v rokoch 1945-1947. Má obdĺžnikový pôdorys, jednotraktovú dispozíciu, je jednopodlažná. Nachádza sa v Zimnom prístave pri južnom bazéne. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2014.

Lodný výťah. Lodný výťah bol vybudovaný v 30.rokoch 20.storočia. Má pôdorys v tvare nepravidelného obdĺžnika. Nachádza sa v Zimnom prístave pri južnom bazéne. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2014.

Prístavný sklad II. Železobetónový prístavný sklad č.17 bol postavený v štýle konštruktivizmu v rokoch 1928-1929. Upravovaný bola v rokoch 1937 a 1945-1946. Solitérna stavba má obdĺžnikový pôdorys, trojpriestorovú dispozíciu, je dvojpodlažná s podkrovím a podpivničením. Jej autorom je Dr. Ing. Karol Skorkovský. Nachádza sa na ulici Prístavná v Zimnom prístave, na východnom okraji bazénov. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2019.

Prístav. Zimný prístav (Winterhafen), severný a južný bazén bol vybudovaný v rokoch 1897-1901. Upravovaný bol v 20.-30.rokoch 20.storočia a v rokoch 1928 a 1935-1938. Nachádza sa na ulici Prístavná na ľavom brehu Dunaja medzi Prístavným mostom a mostom Apollo. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2019.