Bazilika svätého Egídia v Bardejove

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1970. Pôvodne gotická trojloďová rímsko-katolícka Bazilika svätého Egídia z roku 1380. Začali ju stavať na rozsiahlom trhovom námestí v období, keď už bolo slobodné kráľovské mesto Bardejov opevnené. Po predchádzajúcej havárii staršej stavby vybudoval skúsený kráľovský staviteľ majster Štefan z Košíc v roku 1415 nad hlavnou loďou vyspelú sieťovú klenbu. Z jeho dielne pochádza aj pozoruhodné kamenné gotické pastofórium z roku 1465. V stavbe kaplniek pokračoval majster Urban a Franklin Stemasek zas vystaval vežu. Upravovaný bol koncom 19.storočia. Vo svojej terajšej podobe patrí medzi najvýznamnejšie neskorogotické pamiatky na východnom Slovensku. Má hodnotný, prevažne gotický interiér s 11 gotickým krídlovými oltármi s tabuľovými výmaľbami, ktoré patria k európskym unikátom. Na juhozápadnom nároží je 76m vysoká novogotická veža. Na štvrtom podlaží je zvonica s novými zvonmi Urban a Ján a starým pôvodným zvonom Signum z roku 1625. Na piatom podlaží je hodinový stroj a na šiestom vyhliadka sprístupnená aj pre turistov. Impozantný je interiér kostola, ktorý pochádza z konca 15.storočia, pričom medzi najcennejšie patrí oltár Narodenia Pána, plastika kamenná Pieta a maľba Tvár Krista. Najpozoruhodnejšou súčasťou je súbor 11 krídlových oltárov. Napriek novogotickým úpravám exteriéru kostola podľa projektu I. Steindla po požiari v roku 1878, ktoré sa výrazne výtvarne prejavili najmä na nadstavbe zemetrasením strhnutej veže, je kostol jedinečnou expozíciou stredovekého umenia. Kostol sa nachádza na Radničnom námestí v Mestskej pamiatkovej rezervácii. Na baziliku minor bol kostol povýšený v roku 2001.