Bastiónové opevnenie v Komárne

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Mestské bastiónové opevnenie. Vonkajšie opevnenie obkolesilo takmer celé mesto (tzv. Palatínska línia) a nadväzovalo aj na pevnosť. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Brána opevnenia. Bratislavská brána. Palatínska línia. Klasicistická vstupná stavba z roku 1844. Upravovaná bola v 2.polovici 19.storočia. Prízemná trojarkádová stavba č.1704 s klenutými prejazdami. Nachádza sa na Dunajskom nábreží od Dunaja k Váhu. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 1970.

Retranchement I. Klasicistická stavba z rokov 1839-1847. Palatínska línia. Prízemná stavba č.1704. Nachádza sa na Dunajskom nábreží od Dunaja k Váhu. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 1970.

Bastión I. Klasicistická prízemná stavba z rokov 1839-1847. Palatínska línia. Pozostatky bastiónu pod terénom. Nachádza sa na Dunajskom nábreží od Dunaja k Váhu. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 1970.

Retranchement II. Bastión 2. Klasicistická stavba z rokov 1839-1847. Nachádza sa na ulici Priateľstva 1372. Rozprestiera sa od Dunaja k Váhu. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 1970.

Delový rondel. Bastión 2. Klasicistická stavba z rokov 1839-1847. Nachádza sa na ulici Priateľstva 1372. Rozprestiera sa od Dunaja k Váhu. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 1970.

Bastión II. Bastión s muničným skladom. Klasicistická prízemná stavba z rokov 1839-1847. Nachádza sa na ulici Priateľstva 1372. Rozprestiera sa od Dunaja k Váhu. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 1970.

Ľavá kurtína I. Ľavá kurtína s priekopou. Bastión 2. Klasicistická stavba z rokov 1839-1847. Nachádza sa na ulici Priateľstva 1372. Rozprestiera sa od Dunaja k Váhu. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 1970.

Pravá kurtína I. Pravá kurtína s priekopou. Bastión 2. Klasicistická stavba z rokov 1839-1847. Nachádza sa na ulici Priateľstva 1372. Rozprestiera sa od Dunaja k Váhu. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 1970.

Retranchement III. Bastión 3. Klasicistická stavba z rokov 1839-1847. Nachádza sa na ulici Priateľstva 1374, 3449. Rozprestiera sa od Dunaja k Váhu. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 1970.

Delový rondel. Bastión 3. Nachádza sa na ulici Priateľstva 3450. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 1970.

Bastión III. so skladom. Bastión s muničným skladom. Bastión 3. Nachádza sa na ulici Priateľstva 3451. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 1970.

Ľavá kurtína II. Ľavá kurtína s priekopou. Bastión 3. Nachádza sa na ulici Priateľstva 1374. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 1970.

Pravá kurtína II. Pravá kurtína s Gutskou bránou. Bastión 3. Nachádza sa na ulici Priateľstva 3487. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 1970.

Retranchement IV. Bastión 4. Koniareň, stajňa koní, delostrelecký bastión. Nachádza sa na ulici Okružná. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 1970.

Kópia delového rondelu. Bastión 4. Nachádza sa na ulici Okružná. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 1970.

Bastión s priekopou. Bastión 4. Nachádza sa na ulici Okružná. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 1970.

Ľavá kurtína III. Ľavá kurtína a priekopa. Bastión 4. Nachádza sa na ulici Okružná. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 1970.

Pravá kurtína III. Pravá kurtína a priekopa. Bastión 4. Nachádza sa na ulici Okružná. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 1970.

Retranchement V. Bastión 5. Sklad nástrojov a materiálu. Nachádza sa na ulici Okružná 2364. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 1970.

Delový rondel V. Bastión 5. Nachádza sa na ulici Okružná 2364. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 1970.

Bastión V. Bastión s priekopou. Bastión 5. Nachádza sa na ulici Okružná 2364. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 1970.

Ľavá kurtína IV. Ľavá kurtína s priekopou. Bastión 5. Nachádza sa na ulici Okružná 2364. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 1970.

Kurtína s bránou. Kurtína s Apalskou bránou. Bastión 5. Renesančná prízemná stavba z 16.-17.storočia. Upravovaná bola v 2.polovici 19.storočia. Nachádza sa na ulici Okružná 271, 3497 paralelne s Váhom.

Medzibastiónové kazematy. Vážska línia. Bastióny 5-6. Nachádza sa na ulici Okružná 271.

Kurtína s priekopou. Vážska línia. Medzibastiónový priestor. Bastióny 5-6. Nachádza sa na ulici Okružná 271.

Južný delový rondel. Bastión 6. Nachádza sa na ulici Okružná 271.

Nádvorie I. Veľké nádvorie. Bastión 6. Nachádza sa na ulici Okružná 271.

Veliteľský trakt. Veliteľský trakt stredný. Bastión 6. Nachádza sa na ulici Okružná 271.

Severný rondel. Bastión 6. Nachádza sa na ulici Okružná 271.

Nádvorie II. Malé nádvorie. Bastión 6. Nachádza sa na ulici Okružná 271.

Bastión VI. Bastión s kazematami. Bastión 6. Nachádza sa na ulici Okružná 271.

Hradbový múr I. Carnotov obranný múr. Bastióny 6-7. Medzibastiónový úsek. Nachádza sa na ulici Okružná 756.

Obranný val. Zemný val s priekopou. Bastióny 6-7. Medzibastiónový úsek. Nachádza sa na ulici Okružná 756.

Reduit. Bastión 7. Nachádza sa na ulici Okružná 756.

Bastión VII. s kazematami. Bastión s kazematami, valmi a priekopami. Bastión 7. Nachádza sa na ulici Okružná 756.

Obranné múry s bránami. Hradby s Vážskou bránou. Bastión 7. Pravé krídlo. Nachádza sa na ulici Okružná 756.

Batéria VIII. Batérie Vážskej línie. Nachádza sa na ulici Vnútorná okružná 1222.

Batéria VIII 1/2. Batérie Vážskej línie. Nachádza sa na ulici Vnútorná okružná 1222.

Hradbový múr II. Carnotov múr s priekopou a valom medzi batériami 7-8. Batérie Vážskej línie. Nachádza sa na ulici Vnútorná okružná.

Batéria IX. Batérie Vážskej línie. Nachádza sa na ulici Vnútorná okružná.

Hradbový múr III. Múr a priekopa a val medzi batériami 8-9. Batérie Vážskej línie. Nachádza sa na ulici Vnútorná okružná.

Batéria X. Batérie Vážskej línie. Nachádza sa na ulici Tabaková 837.

Hradbový múr IV. Múr a priekopa a val medzi batériami 9-10. Batérie Vážskej línie. Nachádza sa na uliciach Tabaková a Vnútorná Okružná.

Batéria XI. Batérie Vážskej línie. Nachádza sa na ulici Tabaková 169.

Hradbový múr V. Múr a priekopa a val medzi batériami 10-11. Batérie Vážskej línie. Nachádza sa na ulici Tabaková.