Bačova cesta

Bačova cesta

Bačova cesta prevedie účastníka po stopách tradičných slovenských zvykov, jedál a remesiel. Je to trasa, na ktorej je možné navštíviť niektoré salaše a farmy. Na nich sa možno oboznámiť so životom na nich a vidieť aj okolitú krásnu prírodu. Možno tu ochutnať bryndzové halušky, pirohy, žinčicu, ovčí syr a jedlá z baraniny. Je tu možné absolvovať aj kurzy dojenia oviec, jazdy na koni, grilovačky, valašskú školu, rezbárske dielne či hru na fujare. Väčšina týchto salašov a fariem je pre Bačovu cestu otvorená od mája do októbra, počas salašníckej sezóny. Bačovu cestu realizovalo, organizuje a s jej jednotlivými partnermi spolupracuje OZ Bačova cesta. Medzi partnerov Bačovej cesty patria: Salaš Pružina, Koliba Papradno, Gazdovský dvor Turčianske Kľačany, Farma-Penzión Gejdák v Ružomberku, Salaš Lúžňan v Liptovskej Lúžnej, Salaš Bobrovník, Liptovské múzeum – Národopisné múzeum v Liptovskom Hrádku – Expozícia ovčiarstva, Salaš Pastierska v Bobrovci a Múzeum Liptovskej dediny Pribylina.