Areál sôch Medzinárodného sochárskeho sympózia vo Vyšných Ružbachoch

Národná kultúrna pamiatka Areál sôch vyhlásená v roku 1997. Areál so súborom 106 plastík vytvorených počas Medzinárodného sochárskeho sympózia v rokoch 1965-1990. Z vytvorených diel vznikla galéria skulptúr v prírode. Väčšina z nich sa nachádza v bývalom travertínovom lome. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Socha I. Abstraktná modernistická socha z roku 1972. Autorom je Gyula Mestes-Tóth. Nachádza sa východne od bývalého travertínového lomu, západne od rímsko-katolíckeho farského úradu a západne od cesty z Nižných Ružbách.

Socha II. Abstraktná modernistická socha z roku 1972. Autorom je Christian Breazu.

Socha III. Figurálna modernistická socha z roku 1964. Autorom je Miloslav Chupáč. Nachádza sa východne od bývalého travertínového lomu, západne od rímsko-katolíckeho farského úradu a juhozápadne od obecného cintorína.

Socha IV. Abstraktná antropomorfná modernistická socha z roku 1973. Upravovaná bola po roku 1997. Autorom je Henrich Appel. Nachádza sa severovýchodne pred vstupom do Balneoterapie, v parku kúpeľov s travertínovými fontánami.

Socha V. Abstraktná modernistická socha z roku 1966. Autorom je Maurice Lipsi. Nachádza sa v parku kúpeľov, juhozápadne od hotela Travertín a severne od príjazdovej cesty.

Socha VI. Abstraktná modernistická socha z roku 1973. Autorom je Zygfryd Korpalski. Nachádza sa východne od bývalého travertínového lomu, západne od rímsko-katolíckeho farského úradu a západne od cesty z Nižných Ružbách.

Socha VII. Modernistický mužský figurálny motív (sediaca mužská figúra) z roku 1974. Autorom je Vladislav Mamčenko. Nachádza sa východne od bývalého travertínového lomu, západne od rímsko-katolíckeho farského úradu a západne od cesty z Nižných Ružbách.

Socha VIII. Abstraktná modernistická socha s názvom Pocta Pribinovi z roku 1964. Autorom je Andrej Rudavský. Nachádza sa východne od bývalého travertínového lomu, západne od rímsko-katolíckeho farského úradu a západne od cesty z Nižných Ružbách.

Socha IX. Abstraktná modernistická socha z roku 1968. Autorom je Pavol Binder. Nachádza sa východne od bývalého travertínového lomu, západne od rímsko-katolíckeho farského úradu a západne od cesty z Nižných Ružbách.

Socha X. Abstraktná modernistická socha z roku 1973. Autorom je Juraj Bartusz. Nachádza sa východne od bývalého travertínového lomu, západne od rímsko-katolíckeho farského úradu a západne od cesty z Nižných Ružbách. Pamiatkový objekt sa stratil, niekto ho odcudzil.

Socha XI. Abstraktná modernistická socha z roku 1973. Autorom je Maria Korpalska-Talaga. Nachádza sa východne od bývalého travertínového lomu, západne od rímsko-katolíckeho farského úradu a západne od cesty z Nižných Ružbách. Pamiatkový objekt sa stratil, bol odcudzený.

Socha XII. Modernistický ženský figurálny motív (sediaci ženský akt) z roku 1988. Autorom je Stefania Czernaeva-Zdravkova. Nachádza sa v areáli sympózia.

Socha XIII. Abstraktná modernistická socha z roku 1988. Upravovaná bola v roku 2012. Autorom je Ján Korkoš. Nachádza sa v areáli sympózia.

Socha XIV. Figurálna modernistická socha z roku 1989. Upravovaná bola v roku 2012. Autorom je Stefan Ljutakov. Nachádza sa v areáli sympózia.

Socha XV. Fragment modernistického ženského figurálneho motívu (odtlačok ženskej figúry) z roku 1973. Autorom je Jurij Orechov. Nachádza sa v areáli sympózia.

Socha XVI. Modernistický ženský figurálny motív (žena s dieťaťom) z roku 1973. Autorom je Jevgenij Nikolajev. Nachádza sa v areáli sympózia.

Socha XVII. Abstraktná modernistická geometrická socha z roku 1990. Autorom je Christian Fierle. Nachádza sa v areáli sympózia.

Socha XVIII. Figurálna modernistická socha z roku 1990. Autorom je Elisabeth Chuan. Nachádza sa vo východnej časti areálu sympózia.

Socha XIX. Abstraktná modernistická socha z roku 1990. Autorom je Yoshiharu Maekawa. Nachádza sa v areáli sympózia.

Socha XX. Abstraktná modernistická socha z roku 1968. Autorom je Pat Disca. Nachádza sa v južnej časti parcely areálu sympózia.

Socha XXI. Abstraktná modernistická socha z roku 1984. Autorom je Lembit Palm. Nachádza sa vo východnej časti areálu sympózia.

Socha XXII. Abstraktná modernistická socha z roku 1986. Autorom je Alois Valenta. Nachádza sa v západnej časti areálu sympózia.

Socha XXIII. Abstraktná modernistická socha z roku 1981. Autorom je Michal Leszczyński. Nachádza sa vo východnej časti areálu sympózia.

Socha XXIV. Figurálna modernistická socha z roku 1989. Autorom je Beatte Debus. Nachádza sa v strednej časti areálu sympózia.

Socha XXV. Abstraktná modernistická socha z roku 1989. Autorom je Jozef Hobor. Nachádza sa vo východnej časti areálu sympózia.

Socha XXVI. Abstraktná modernistická socha z roku 1965. Autorom je Herbert Baumann. Nachádza sa v južnej časti areálu sympózia.

Socha XXVII. Abstraktná vegetomorfná modernistická socha z roku 1971. Autorom je Milan Struhárik. Nachádza sa v južnej časti areálu sympózia.

Socha XXVIII. Abstraktná modernistická socha z roku 1968. Autorom je Bradford Graves. Nachádza sa na južnej strane strednej časti areálu sympózia.

Socha XXIX. Abstraktná modernistická socha z roku 1966. Upravovaná bola v roku 2012. Autorom je Andrej Rudavský. Nachádza sa v južnej časti areálu sympózia.

Socha XXX. Abstraktná modernistická socha z roku 1967. Autorom je Rolf Jörres. Nachádza sa na južnej strane centrálnej časti areálu sympózia.

Socha XXXI. Abstraktná modernistická socha z roku 1965. Upravovaná bola v roku 2012. Autorom je Yasuo Mizui. Nachádza sa v južnej časti areálu sympózia.

Socha XXXII. Modernistický ženský figurálny motív (ležiaci ženský akt) z roku 1978. Autorom je László Kutas. Nachádza sa na juhozápadnej strane strednej časti areálu sympózia.

Socha XXXIII. Abstraktná modernistická socha z roku 1983. Autorom je Miroslav Bonk. Nachádza sa v strednej časti areálu sympózia.

Socha XXXIV. Abstraktná modernistická socha z roku 1974. Autorom je Alexander Kafedzinski. Nachádza sa v strednej časti areálu sympózia.

Socha XXXV. Abstraktná modernistická socha z roku 1976. Autorom je Magda Gábor. Nachádza sa vo východnej časti areálu sympózia.

Socha XXXVI. Figurálna modernistická socha (objímajúce sa postavy) z roku 1988. Autorom je Juozas Genevičius. Nachádza sa vo východnej časti sympózia.

Socha XXXVII. Abstraktná modernistická socha z roku 1968. Autorom je Libor David. Nachádza sa v strednej časti areálu sympózia.

Socha XXXVIII. Abstraktná modernistická socha z roku 1981. Autorom je Michael Göttsche. Nachádza sa v strednej časti areálu sympózia.

Socha XXXIX. Abstraktná modernistická socha z roku 1974. Autorom je Jozef Sarnowski. Nachádza sa v strednej časti areálu sympózia.

Socha XL. Abstraktná modernistická socha z roku 1976. Autorom je Michail Laurentiu. Nachádza sa v strednej časti areálu sympózia.

Socha XLI. Figurálna modernistická socha z roku 1983. Autorom je Georghi Filin. Nachádza sa v strednej časti areálu sympózia.

Socha XLII. Abstraktná modernistická socha z roku 1972. Autorom je Dimitr Najdenov. Nachádza sa v strednej časti areálu sympózia.

Socha XLIII. Abstraktná modernistická socha z roku 1987. Autorom je Miroslav Klimes. Nachádza sa v areáli sympózia.

Socha XLIV. Modernistický ženský figurálny motív (sediaci ženský akt) z roku 1978. Autorom je Aurelian Bolea. Nachádza sa v areáli sympózia.

Socha XLV. Abstraktná modernistická socha z roku 1967. Autorom je František Patočka. Nachádza sa v areáli sympózia.

Socha XLVI. Abstraktná modernistická socha z roku 1968. Autorom je Hiromi Akiyama. Nachádza sa na východnej strane strednej časti areálu sympózia.

Socha XLVII. Figurálna modernistická socha pod názvom Żywioły (Živly) z roku 1978. Autorom je Stanisłav Gieraga. Nachádza sa na juhozápadnej strane strednej časti areálu sympózia.

Socha XLVIII. Abstraktná modernistická socha z roku 1983. Autorom je Roman Kvintas. Nachádza sa na západnej strane strednej časti areálu sympózia.

Socha XLIX. Abstraktná modernistická socha z roku 1967. Autorom je Alina Szapoczników. Nachádza sa na južnej strane strednej časti areálu sympózia.

Socha L. Abstraktná antropomorfná modernistická socha z roku 1983. Autorom je Kerstin Stöckel-Wutzler. Nachádza sa vo východnej časti areálu sympózia.

Socha LI. Abstraktná modernistická socha z roku 1966. Autorom je Barnabas Sartori. Nachádza sa na západnej strane centrálnej časti areálu sympózia.

Socha LII. Abstraktná modernistická socha z roku 1986. Autorom je Konstantiv Denev. Nachádza sa v severozápadnej časti areálu sympózia.

Socha LIII. Figurálna modernistická socha z roku 1978. Autorom je Vossilev Minev. Nachádza sa na východnej strane strednej časti areálu sympózia.

Socha LIV. Abstraktná modernistická socha z roku 1985. Autorom je Swetlana Zerling. Nachádza sa na okraji západnej časti areálu sympózia.

Socha LV. Figurálna modernistická socha (ležiaci ženský akt) z roku 1985. Autorom je Lev Michajlov. Nachádza sa v západnej časti areálu sympózia.

Socha LVI. Figurálna modernistická socha (ľudská hlava) z roku 1986. Autorom je Konrad Hunger. Nachádza sa v západnej časti areálu sympózia.

Socha LVII. Abstraktná modernistická socha z roku 1977. Autorom je Mária Bartuszová. Nachádza sa v západnej časti areálu sympózia.

Socha LVIII. Abstraktná modernistická socha z roku 1966. Autorom je Zdeněk Palcr. Nachádza sa na západnej strane centrálnej časti areálu sympózia.

Socha LIX. Abstraktná modernistická socha z roku 1966. Autorom je Barnabas Sartori. Nachádza sa na západnej strane centrálnej časti areálu sympózia.

Socha LX. Modernistický mužský figurálny motív (anjel) z roku 1986. Autorom je Xenija Jarosevaite. Nachádza sa v západnej časti areálu sympózia.

Socha LXI. Abstraktná vegetamorfná modernistická socha z roku 1979. Autorom je Michal Suchý. Nachádza sa v juhozápadnej časti areálu sympózia.

Socha LXII. Abstraktná modernistická socha z roku 1983. Autorom je Peter Sceranka. Nachádza sa v západnej časti areálu sympózia.

Socha LXIII. Abstraktná modernistická socha (architektonický model) z roku 1990. Autorom je Maria Rucker. Nachádza sa v severozápadnej časti areálu sympózia.

Socha LXIV. Abstraktná modernistická socha z roku 1977. Autorom je Mikuláš Palko. Nachádza sa v severozápadnej časti areálu sympózia.

Socha LXV. Abstraktná geometrická modernistická socha z roku 1976. Autorom je Juraj Gavula. Nachádza sa vo východnej časti areálu.

Socha LXVI. Abstraktná modernistická socha z roku 1988. Autorom je Andrzej Zwolak. Nachádza sa vo východnej časti areálu.

Socha LXVII. Abstraktná vegetamorfná modernistická socha z roku 1981. Autorom je Štefan Kovaľ. Nachádza sa vo východnej časti areálu.

Socha LXVIII. Abstraktná modernistická socha z roku 1980. Autorom je Ivan Lipták. Nachádza sa v západnej časti areálu.

Socha LXIX. Abstraktná modernistická socha z roku 1965. Autorom je Olbram Zoubek. Nachádza sa v strede areálu sympózia.

Socha LXX. Abstraktná modernistická socha z roku 1982. Autorom je Michal Gavula. Nachádza sa na západnej strane strednej časti areálu sympózia.

Socha LXXI. Abstraktná geometrická modernistická socha z roku 1975. Autorom je Ajvar Gulbis. Nachádza sa na západnej strane strednej časti areálu sympózia.

Socha LXXII. Abstraktná modernistická socha z roku 1967. Autorom je Zbyněk Sekal. Nachádza sa v strede areálu sympózia.

Socha LXXIII. Abstraktná modernistická socha z roku 1969. Autorom je Elmar Daucher. Nachádza sa v strede areálu sympózia.

Socha LXXIV. Modernistický mužský figurálny motív (mužská hlava) z roku 1981. Autorom je Levon Tokmadzian. Nachádza sa v strede areálu sympózia.

Socha LXXV. Abstraktná geometrická modernistická socha z roku 1965. Upravovaná bola v roku 2012. Autorom je Karl Prantl. Nachádza sa v strede areálu sympózia.

Socha LXXVI. Abstraktná modernistická socha s názvom Vertikály z roku 1964. Autorom je Rudolf Uher. Nachádza sa v strede areálu sympózia.

Socha LXXVII. Abstraktná modernistická socha z roku 1979. Autorom je Ants Mölder. Nachádza sa v západnej časti areálu sympózia.

Socha LXXVIII. Abstraktná modernistická socha z roku 1989. Autorom je Vitas Balsys. Nachádza sa v západnej časti areálu sympózia.

Socha LXXIX. Abstraktná modernistická socha z roku 1979. Autorom je Marianne Traub. Nachádza sa v juhozápadnej časti areálu sympózia.

Socha LXXX. Figurálna modernistická socha z roku 1986. Autorom je Oto Bachorík. Nachádza sa v severozápadnej časti areálu sympózia.

Socha LXXXI. Figurálna modernistická socha (torzo ľudského aktu) z roku 1982. Autorom je Riho Kuld. Nachádza sa na západnej strane strednej časti areálu sympózia.

Socha LXXXII. Abstraktná modernistická socha z roku 1979. Autorom je Tome Andreevski. Nachádza sa na východnej strane strednej časti areálu sympózia.

Socha LXXXIII. Abstraktná modernistická socha z roku 1989. Autorom je Aleš Hnízdil. Nachádza sa v západnej časti areálu sympózia.

Socha LXXXIV. Abstraktná modernistická socha z roku 1971. Autorom je Štefan Prokop. Nachádza sa v strede areálu sympózia.

Socha LXXXV. Abstraktná modernistická socha z roku 1982. Autorom je Ivan Lipták. Nachádza sa v areáli sympózia v travertínovom lome. Pamiatkový objekt sa stratil, bol odcudzený.

Socha LXXXVI. Abstraktná modernistická socha z roku 1975. Autorom je Imre Veszprémi. Nachádza sa v strede areálu sympózia.

Socha LXXXVII. Abstraktná zoomorfná modernistická socha (vajce) z roku 1970. Autorom je Dušan Králik. Nachádza sa v severnej časti areálu sympózia.

Socha LXXXVIII. Modernistický ženský figurálny motív (dve sediace staré ženy) z roku 1976. Autorom je Sándor Nagy. Nachádza sa v strede areálu sympózia.

Socha LXXXIX. Abstraktná modernistická socha z roku 1985. Autorom je Ambróz Balážik. Nachádza sa vo východnej časti areálu sympózia.

Socha XC. Abstraktná zoomorfná modernistická socha z roku 1980. Autorom je Naum Eppelbaum. Nachádza sa v severnej časti areálu sympózia.

Socha XCI. Abstraktná modernistická socha z roku 1967. Autorom je Peter Meister. Nachádza sa v areáli sympózia.

Socha XCII. Abstraktná modernistická socha z roku 1978. Autorom je Imrich Svitana. Nachádza sa vo východnej časti areálu sympózia.

Socha XCIII. Abstraktná modernistická socha (hudobný nástroj) z roku 1975. Autorom je Dušan Pončák. Nachádza sa v severozápadnej časti areálu sympózia.

Socha XCIV. Modernistická socha anjela z roku 1990. Autorom je Jozef Bodnár. Nachádza sa v severnej časti areálu sympózia.

Socha XCV. Abstraktná modernistická socha s florálnym motívom z roku 1965. Upravovaná bola v roku 2012. Autorom je Rudolf Uher. Nachádza sa v strednej časti areálu sympózia.

Socha XCVI. Abstraktná modernistická socha z roku 1984. Autorom je Ryszard Moros. Nachádza sa v strednej časti areálu sympózia.

Socha XCVII. Abstraktná modernistická socha z roku 1977. Autorom je Jurij Petrosjan. Nachádza sa v strednej časti areálu sympózia.

Socha XCVIII. Figurálna modernistická socha (kostlivci) z roku 1987. Autorom je Vojtech Pohánka. Nachádza sa v strede areálu sympózia.

Socha XCIX. Abstraktná modernistická geometrická socha z roku 1972. Autorom je Andrej Goliáš. Nachádza sa v strednej časti areálu sympózia.

Socha C. Modernistický mužský figurálny motív (stojaca mužská figúra) z roku 1984. Autorom je Alojz Drahoš. Nachádza sa v strede areálu sympózia.

Socha CI. Figurálna modernistická socha (figúra) z roku 1987. Autorom je Ion Iankud. Nachádza sa v strede areálu sympózia.

Socha CII. Abstraktná modernistická socha z roku 1987. Autorom je Zaur Dzochadze. Nachádza sa v strede areálu sympózia.

Socha CIII. Abstraktná modernistická socha z roku 1976. Autorom je Bajrammurad Esengeľdjev. Nachádza sa v strede areálu sympózia.

Socha CIV. Figurálna modernistická socha (štyri figúry) z roku 1974. Autorom je Juraj Hovorka. Nachádza sa na východnej strane strednej časti areálu sympózia.

Socha CV. Abstraktná modernistická socha z roku 1968. Autorom je Natalino Andolfatto. Nachádza sa v strede obce na križovatke, severovýchodne od vily Thermia.

Socha CVI. Abstraktná modernistická socha z roku 1980. Autorom je Štefan Kovaľ. Nachádza sa v parku pred kúpeľným objektom Biely dom.