Administratívna budova (ABŠO) v Považskej Bystrici

Administratívna budova (ABŠO) v Považskej Bystrici

Administratívna 12-poschodová budova s nadčasovou modernou architektúrou, atypickou kruhovou aulou a átriom v podnoži, bola postavená v rokoch 1968-1976. Projektová príprava stavby sa začala v roku 1966. Ako prvé sa do roku 1969 vybudovali základy a podzemné garáže. Nasledovala betonáž vysokého piliera stavby a zavesenie oceľovej konštrukcie s opláštením. Je pozoruhodná svojim technickým riešením zavesenej konštrukcie jednotlivých podlaží a fasády. Hlavná, funkčná časť vysokej stavby, ktorá má 12 podlaží, je zavesená. Celá spodná časť je železobetónový skelet, vrchná oceľová konštrukcia. Spodná časť budovy je dvojpodlažná a po bokoch sú dva pešie koridory. Zo železobetónového jadra, ktoré sa postavilo prvé, sú na najvyššom bode vysunuté oceľové konzoly s vahadlami. Na nich visia tiahla, laná ktoré nesú všetky podlažia. Tiahla vo vnútri budovy je aj vidieť. Kovová konštrukcia je hore položená na obrovských gumových ložiskách, ktoré sa museli doviesť zo západného Nemecka. Jednotlivé podlažia sú kotvené do železobetónového jadra. Budova nemá otvárateľné okná, vetranie je zabezpečené vysokotlakovou klimatizáciou (v zime fúka teplý vzduch, v lete studený). Pre ňu bola vybudovaná aj samostatná studňa, aby sa pre klimatizáciu nepoužívala pitná voda. Projektoval ju architekt Ivan Meliš zo Žiliny, statiku riešil Ing. Severín Ďuriš zo Žiliny. Oceľovú konštrukciu projektoval Ing. Ján Bustin z Bratislavy, dodávateľom boli Vítkovické železiarne. Generálnym dodávateľom boli Pozemné stavby Žilina. Mozaika nad vstupom do budovy tvorí akýsi tympanón a nesie výrazný antropocentrický motív – človek v strede vesmíru. Mozaika na bočnej strane v prechode pre peších sa pýši ľudovým motívom, zatiaľ čo reliéf na vstupe do zasadačky umocňuje umiestnenie budovy „tu a teraz“ v priemyselnom meste. Nachádza sa v lokalite Centrum 1. Od roku 2010 je zaradená medzi pamätihodnosti mesta.