Zvonica v Spišskej Sobote

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Renesančná murovaná mestská zvonica postavená v rokoch 1588-1589. Upravovaná bola v rokoch 1697, 1775, 1834, v období 1855-3.tretina 19.storočia a v roku 1956. Trojpodlažná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a štvorcovým pôdorysom. Kor­dó­novú rímsu nahrá­dza oblú­či­kový vlys s kamen­nými kra­kor­cami, obie­ha­júci po obvode, ktorý dodáva stavbe plas­ti­citu a maleb­nosť. Nad ním sú na troch stra­nách tri veľké zdru­žené pol­kru­hovo zakon­čené zvu­kové okná. Na západ­nej strane je okno zdvo­jené. Zo sever­nej strany je pod­sta­vaná štíhla val­cová vežička s toči­tým scho­diskom. Autorom stavby je kežmarský majster Ulrich Materer. Nachádza sa v Poprade v mestskej časti Spišská Sobota na Sobotskom námestí pri východnej strane presbytéria rímsko-katolíckeho Kostola svätého Juraja, mučeníka v Mestskej pamiatkovej rezervácii pri pev­nost­nom múre kos­tola.