Železničná stanica v Svätom Jure

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1986. Výpravná budova železničnej stanice bola postavená v rokoch 1840-1846. Je dvojpodlažná. Prvá konská železnica v Uhorsku, úsek Bratislava-Svätý Jur. Tento úsek bol vystavaný v rokoch 1838-1840. So stavbou sa začalo v roku 1838 a prvý úsek Bratislava-Svätý Jur bol uvedený do prevádzky v roku 1840. Vozy boli ťahané dvoma pármi koní. Vlak premával raz predpoludním a raz popoludní tam a späť. Plány železnice vypracoval František Oto Hieronimi. Budova železničnej stanice bola postavená ako majetok súkromnej spoločnosti. Založilo ju 17 veľkostatkárov, ktorí mali majetky medzi Trnavou a Bratislavou. Od roku 1873 železnica fungovala na parný pohon. Stojí na ulici Staničná 4 v Mestskej pamiatkovej rezervácii.