Železničná stanica v Banskej Bystrici

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 2018. Nachádza sa na ulici 29.augusta 35 východne od Pamätníka SNP a východne od autobusovej stanice. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Výpravná budova. Výpravná budova železničnej stanice bola postavená v rokoch 1941-1945 vo funkcionalistickom štýle. Upravovaná bola v rokoch 1959, 1998, 2000-2006 a 2017. Dvojpodlažná stavba má obdĺžnikový pôdorys a trojtraktovú dispozíciu. Autorom stavby je Ján Štefanec.

Socha I. Socha s mužským figurálnym motívom v podobe kovorobotníka, železničiara v štýle socialistického realizmu z roku 1951. Jej autorom je František Gibala. Nachádza sa v predpolí železničnej stanice, pri východnej podeste schodiska.

Socha II. Socha s ženským figurálnym motívom v podobe drevorubača v štýle socialistického realizmu z roku 1951. Jej autorom je František Gibala. Nachádza sa v predpolí železničnej stanice, pri západnej podeste schodiska.