Vodný mlyn vo Veľkej Frankovej

Národná kultúrna pamiatka Vodný mlyn s areálom vyhlásená v roku 1986. Stavby v štýle ľudového staviteľstva z roku 1920. Nachádza sa v obci Veľká Franková 342. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Vodný mlyn. Murovaný vodný mlyn. Upravovaný bol v roku 1954. Prízemná stavba s jednopriestorovou dispozíciou a štvorcovým pôdorysom. Nachádzal sa v severovýchodnej časti komplexu. Fyzický zánik.

Technologické zariadenie. Technologické zariadenie, gáter. Upravované bolo v 70.rokoch 20.storočia. Nachádza sa v severovýchodnej časti komplexu.

Ľudový dom. Zrubový omietaný ľudový dom. Upravovaný bol v 50.rokoch 20.storočia. Prízemná stavba s dvojdielnou a trojpriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa severozápadne od mlyna.