Továreň v Komárne

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 2013. Nachádza sa na Elektrárenskej ceste. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Administratívna budova. Historizujúco-novoklasicistická budova riaditeľstva muničnej továrne z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Dvojpodlažná stavba s podpivničením, dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare E. Chodbový solitér sa nachádza na ulici Hradná 158.

Strážnica I. Historizujúco-novoklasicistická budova strážnej budovy, vrátnice, z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Solitér sa nachádza na ulici Hradná 158.

Strážnica II. Historizujúco-novoklasicistická budova strážnej budovy, vrátnice, z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s trojtraktovou dispozíciou a štvorcovým pôdorysom. Solitér sa nachádza na ulici Hradná 4043.

Budova výroby I. Historizujúco-novoklasicistická prijímacia budova 2 z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Dvojpodlažná stavba s trojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare C. Solitér sa nachádza na ulici Hradná 3799.

Budova výroby II. Historizujúco-novoklasicistická prijímacia budova 1 z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Dvojpodlažná stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Solitér sa nachádza na ulici Hradná 3789.

Budova výroby III. Historizujúco-novoklasicistická budova čiastočného nastavenia z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Solitér sa nachádza na ulici Hradná 3803.

Budova výroby IV. Historizujúco-novoklasicistická budova čiastočného nastavenia z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s dvojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Solitér sa nachádza na ulici Hradná 3804.

Budova výroby V. Historizujúco-novoklasicistická budova ostrého nastavenia z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Solitér sa nachádza na ulici Hradná 3806.

Budova výroby VI. Historizujúco-novoklasicistická budova ostrého nastavenia z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Solitér sa nachádza na ulici Hradná 3808.

Budova výroby VII. Historizujúco-novoklasicistická budova opáskovávania z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s trojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare E. Solitér sa nachádza na ulici Hradná 3281.

Sklad I. Historizujúco-novoklasicistická budova skladu TNT z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Solitér sa nachádza na ulici Hradná 3815.

Sklad II. Historizujúco-novoklasicistická budova skladu z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s dvojtraktovou dispozíciou a štvorcovým pôdorysom. Solitér sa nachádza na ulici Hradná 3805.

Sklad III. Historizujúco-novoklasicistická budova skladu z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s dvojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Solitér sa nachádza na ulici Hradná 3789.

Sklad IV. Historizujúco-novoklasicistická budova skladov a správy z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s trojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare C. Solitér sa nachádza na ulici Hradná 3802.

Sklad V. Historizujúco-novoklasicistická budova nákladného skladu z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Solitér sa nachádza na ulici Hradná 3794.

Sklad VI. Historizujúco-novoklasicistická budova nákladného skladu z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Solitér sa nachádza na ulici Hradná 3792.

Opravárenská dielňa. Historizujúca-novoklasicistická budova zámočníckej a elektroopravárenskej dielne postavená v rokoch 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a v 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s trojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare U. Solitérna stavba č.4362.

Čerpacia stanica. Historizujúca-novoklasicistická budova vodnej čerpacej stanice postavená v rokoch 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a v 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L.

Prečerpávacia stanica. Historizujúco-novoklasicistická budova vodnej elekktrickej čerpačky a čističky odpadových vôd z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa na ulici Hradná 3814.

Technologické zariadenie. Elektrické parné vodárenské zariadenie z roku 1915. Upravované bolo v 20.rokoch a 2.polovici 20.storočia. Nachádza sa na ulici Hradná 3814.

Budova hygienických zariadení. Historizujúco-novoklasicistická budova kúpeľov pre zamestnancov z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba so štvortraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Solitér sa nachádza na ulici Hradná 3809 .

Garáže. Historizujúco-novoklasicistická budova garáží áut a požiarnej ochrany z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Solitér sa nachádza na ulici Hradná 3801.

Bytový dom. Historizujúco-novoklasicistická budova domu zamestnancov, univerzity, z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v rokoch 1926, 1928-1929 a v 2.polovici 20.storočia. Štvorpodlažná stavba s viactraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare L. Chodbový solitér sa nachádza na ulici Hradná 167.

Strojovňa. Historizujúco-novoklasicistická budova strojovne lokomotív a skladu z rokov 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a 2.polovici 20.storočia. Prízemná stavba s jednotraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Solitér sa nachádza na ulici Hradná 3797.

Elektráreň I. Historizujúca-novoklasicistická budova dieselovej elektrárne (kotolňa, budova pre lokomobil) postavená v rokoch 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a v 2.polovici 20.storočia. Dvojpodlažná stavba s podpivničením, štvortraktovou dispozíciou a štvorcovým pôdorysom.

Elektráreň II. Historizujúca-novoklasicistická budova dieselovej elektrárne (výmenníková stanica) postavená v rokoch 1908-1916. Upravovaná bola v 2.štvrtine a v 2.polovici 20.storočia. Dvojpodlažná stavba s podpivničením, trojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare nepravidelného obdĺžnika.

Sadovnícka úprava. Zeleň v areáli z rokov 1908-1916.