Synagóga v Senci

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1981. Prvá ortodoxná synagóga bola v Senci postavená v roku 1825. V rokoch 1904-1906 bola jednoloďová stavba zrenovovaná do súčasnej podoby v secesnom slohu s orientálnymi prvkami. Má obdĺžnikový pôdorys, je jednopodlažná. Staviteľom je J. Halzl. Bola jedinou v okolí a Senec bol mestom s početnou židovskou komunitou. V roku 1930 tvorilo židovské obyvateľstvo asi štvrtinu celkového počtu obyvateľov mestečka. Po deportáciách Židov počas 2.svetovej vojny sa ich do mesta vrátilo veľmi málo. Synagóga prestala slúžiť svojmu pôvodnému účelu. Upravovaná bola v roku 1953. Dnes je opustená a jej vlastník Židovská náboženská obec na Slovensku sa snaží získať nájomcu objektu, ktorý by ho zrekonštruoval a využíval. Stojí na južnej strane Mierového námestia 12.