Škola v Turčianskych Tepliciach

Národná kultúrna pamiatka Škola s areálom vyhlásená v roku 2016. Nachádza sa v južnej časti mesta na ulici SNP. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Škola. Eklekticistická budova pedagogickej školy bola postavená v roku 1908. Upravovaná bola v rokoch 1961-1979 a 2013. Štvorpodlažná stavba s dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare T. Chodbový solitér sa nachádza na ulici SNP 116.

Aleja. Dvojradová prírodno-krajinárska pagaštanová aleja s historickou zeleňou z roku 1914. Má obdĺžnikový pôdorys. Nachádza sa západne od školy.

Záhrada. Prírodno-krajinárska záhrada s historickou zeleňou okolo školy z roku 1914. Upravovaná bola v rokoch 1927, 1928, 1931, v 70.rokoch 20.storočia a v roku 2006. Má pôdorys v tvare nepravidelného obdĺžnika.