Reichlovský kaštieľ v Martine

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ s areálom vyhlásená v roku 2002. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Pôvodne renesančná kúria zo 17.storočia (1640). Upravovaná bola v rokoch 1894-1898. Má dvojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare L, je dvojpodlažná s podkrovím a podpivničením. Autorom stavby je S. H. Schmarl z Budapešti. Reichlovský kaštieľ stojí v parku so zmiešanou lipovou alejou v mestskej časti Záturčie na ulici Hlboká 3. Dnes je v nej reštaurácia, kaviareň.

Park. Prírodno-krajinársky park s historickou zeleňou pri kaštieli bol založený v rokoch 1894-1898. Má lichobežníkový pôdorys.

Aleja. Zmiešaná prírodno-krajinárska lipová aleja s historickou zeleňou bola zriadená v rokoch 1894-1898. Nachádza sa v parku pri kaštieli.