Pranier v Bernolákove

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Renesančný stĺp hanby, pranier, bol postavený pravdepodobne v 17.storočí. Pôvodne stál v priestore pred kaštieľom, kde bola i stanica dopravníkovej pošty. V tomto období patril grófsky rod Esterházi medzi najbohatšie v kraji a preto tu sídlil i panský súd „Úriszék“, ktorý vynášal tresty v prípade poddaných. Jedným z trestov bolo i vyviazanie k stĺpu hanby za krádež alebo za urážku. Aj miestny richtár mal možnosť stíhať niektoré delikty, napríklad opilstvo, rušenie nočného pokoja, výtržníctvo a krádeže v obci a v nepoddanskej časti chotára. Okrem trestov za tieto činy k stĺpu hanby priväzovali i klebetné ženy a ženy podozrivé z čarovania. Jednoduchý hladký kamenný stĺp v tvare valca s hlavicou a otvorom pre reťaz. Spodná časť je z tvrdého pieskovca. Výška stĺpu je asi 2,5m. V súčasnosti sa nachádza na Bernolákovej ulici v ohradenom priestore blízko kostola.