Odescalchiovský kaštieľ v Solčanoch

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ s areálom vyhlásená v roku 1984. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Klasicistický kaštieľ postavený v 1.tretine 19.storočia. Upravovaný bol v rokoch 1938-1945 a 1957-1963. Má trojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare nepravidelného obdĺžnika, je trojpodlažný s podpivničením. Autorom stavby v rokoch 1773-1855 bol Michael Pollack. Chodbový solitér sa nachádza v strede obce Solčany 1.

Dom služobníctva. Firštov dom, Hájnikov dom. Klasicistická solitérna stavba postavená v 30.rokoch 19.storočia. Upravovaná bola v tretine 20.storočia a koncom 80. a 90.rokov 20.storočia. Má dvojtraktovú dispozíciu, obdĺžnikový pôdorys, je jednopodalžná. Nachádza sa v obci Solčany 2 v južnej časti areálu kaštieľa.

Ohradný múr. Murovaná ozdobná ohrada postavená v novorenesančnom slohu v 1.tretine 20.storočia. Nachádza sa okolo hospodárskeho dvora kaštieľa.

Park. Prírodno-krajinársky zámocký park s historickou zeleňou z 1.polovice 19.storočia pri kaštieli. Upravovaný bol v rokoch 1983-1984 a 1993-2000. Má pôdorys nepravidelného obdĺžnika.

Hospodárska stavba. Klasicistická stavba postavená v 30.rokoch 19.storočia. Upravovaná bola v tretine 20.storočia a koncom 80. a 90.rokov 20.storočia. Má jednotraktovú dispozíciu, obdĺžnikový pôdorys, je jednopodlažná s podpivničením. Solitér sa nachádza v obci Solčany 938 v severozápadnom krídle hospodárskeho dvora. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 2009.

Kočiareň. Klasicistická stavba postavená v 30.rokoch 19.storočia. Upravovaná bola v tretine 20.storočia a koncom 80. a 90.rokov 20.storočia. Má jednotraktovú dispozíciu, obdĺžnikový pôdorys, je jednopodlažná s podpivničením. Solitér sa nachádza v obci Solčany 939 v severovýchodnom krídle hospodárskeho dvora. Za pamiatkový objekt bola vyhlásená v roku 2009.