Nemocnica v Topoľčanoch

Národná kultúrna pamiatka Nemocnica s areálom vyhlásená v roku 2004. Nachádza sa na ulici Pavlovova 59 v Pamiatkovej zóne. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Nemocnica. Gynekológia. Novoklasicistická chodbová solitérna budova z roku 1885. Upravovaná bola v roku 1889. Má trojtraktovú dispozíciu, obdĺžnikový pôdorys, je jednopodlažná s podpivničením.

Kaplnka. Kaplnka povýšenia Svätého kríža, vstupný objekt s kaplnkou.

Ohradný múr. Ohradný múr pri kaplnke. Postavený bol v roku 1885.

Administratívna budova. Mikrobiológia. Novoklasicistická solitérna budova z roku 1885. Upravovaná bola v roku 1936. Má dvojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare L, je dvojpodlažná.

Hospodárska stavba. Patológia. Novoklasicistická solitérna budova z roku 1885. Upravovaná bola v rokoch 1953 a 1974. Má dvojtraktovú dispozíciu, obdĺžnikový pôdorys, je jednopodlažná.

Pavilón. Kožné oddelenie. Novoklasicistický infekčný pavilón z roku 1904. Upravovaný bol v 80.rokoch 20.storočia. Má dvojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare H, je jednopodlažný. Autorom stavby je Filip Bineter.

Park. Prírodno-krajinársky nemocničný park z roku 1885.