Nemocnica Mickiewiczova 13 (Štátna nemocnica)

Národná kultúrna pamiatka Nemocnica s areálom vyhlásená v roku 2014. Štátna (krajinská) nemocnica. Nachádza sa v Pamiatkovej zóne na ulici Mickiewiczova 13. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Vrátnica. Radová funkcionalistická budova postavená v roku 1937. Má obdĺžnikový pôdorys, je jednopodlažná s podpivničením.

Nemocničný pavilón. Chodbová radová historizujúca budova postavená v roku 1904. Upravovaná bola v roku 1919. Má trojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare E, je štvorpodlažná.

Poyfunkčný dom, pavilón C-D-E. Funkcionalistický dom bol postavený v rokoch 1924-1926. Schodiskový radový dom má trojtraktovú dispozíciu, trojkrídlový pôdorys, je päťpodlažný s podkrovím a podpivničením. Autorom stavby je Klement Šilinger.

Nemocničný pavilón, pavilón F. Historizujúca budova postavená v roku 1909. Upravovaná bola v 2.polovici 20.storočia. Chodbová radová budova má dvojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare T, je trojpodlažná s podkrovím a podpivničením. Nachádza sa na ulici Radlinského 12-14.

Nemocničný pavilón, pavilón G. Historizujúca budova bola postavená v roku 1909. Upravovaná bola v 2.polovici 20.storočia. Chodbová budova má dvojtraktovú dispozíciu, obdĺžnikový pôdorys, je štvorpodlažná s podkrovím.

Nemocničný pavilón, pavilón H. Historizujúca budova bola postavená v roku 1917. Chodbová radová budova má dvojtraktovú dispozíciu, nepravidelný pôdorys, je štvorpodlažná s podpivničením.

Nemocničný pavilón, pavilón CH, interná klinika. Historizujúca budova bola postavená v rokoch 1857-1864. Chodbový solitér má dvojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare E, je štvorpodlažný. Autorom stavby je Ignác Feigler ml..

Nemocničný pavilón, pavilón J, prosektúra. Historizujúca budova bola postavená koncom 19.storočia. Upravovaná bola v 20.storočí. Nárožný solitér má jednotraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare L, je jednopodlažný s podkrovím.

Nemocničný pavilón, pavilón K. Historizujúca budova bola postavená koncom 19.storočia. Upravovaná bola v roku 1925. Chodbový solitér má dvojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare T, je dvojpodlažný.

Ohradný múr. Tehlový múr bol postavený v 60.rokoch 19.storočia. Upravovaný bol v 20.storočí.

Sadovnícka úprava. Nemocničná záhrada s historickou zeleňou bola vybudovaná v 60.rokoch 19.storočia. Upravovaná bola v 20.storočí.