Meštiansky dom Námestie slobody 1 v Novom Meste nad Váhom (Dom robotníckeho hnutia)

Národná kultúrna pamiatka Dom meštiansky a sýpka vyhlásená v roku 1993. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Meštiansky dom. Dom robotníckeho hnutia. Pôvodne gotický dom bol postavený v polovici 14.storočia. Prejazdový nárožný kamenný objekt s jednopriestorovou dvojtraktovou dispozíciou, dvojpodlažný s podkrovím a troma pivničnými podlažiami má pôdorys v tvare L. Renesančná úprava fasád s geometrickými vzormi a listovým kvádrovaním pochádza z roku 1590. Neskôr prešiel viacerými stavebnými úpravami (začiatkom 18.storočia, v 20.storočí a v rokoch 1993-1999). Stojí na Námestí slobody 1 na rohu ulice Komenského v Pamiatkovej zóne. V súčasnosti sa v budove nachádza banka. Na fasáde domu je umiestnená pamätná tabuľa J. Psotnému.

Sýpka. Pri meštianskom dome sa nachádza radová baroková sýpka z roku 1764, upravovaná v 20.storočí. Sýpka má pôdorys v tvare L, jednotraktovú dispozíciu, je dvojpodlažná s pivnicou. Stojí na ulici Komenského 4.