Mauzóleum A. Hlinku v Ružomberku

Národná kultúrna pamiatka Mauzóleum s areálom vyhlásená v roku 1991. Nachádza sa v Pamiatkovej zóne, v strede mesta, na Námestí Andreja Hlinku. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Mauzóleum. Mauzóleum politika Andreja Hlinku /1864-1938/ v štýle moderného hnutia z rokov 1940-1941. Prízemná stavba s dvojpriestorovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom s polkruhovým záverom. Autormi sú J. Švidroň, G. Olejník a J. Glončák. Nachádza sa na južnom svahu terasy.

Schodisko. Kamenné schodisko (Školské schody, Veľké schody) z rokov 1939-1940. Autormi sú J. Švidroň, J. Uhlár a Š. Martoník. Nachádza sa juhozápadne od kostola.

Súsošie. Súsošie svätého Jozefa s dieťaťom.

Terasa s oporným múrom I. Horná kamenná terasa z rokov 1939-1941. Autormi sú J. Švidroň, J. Uhlár a Š. Martoník. Nachádza sa južne od kostola.

Terasa s oporným múrom II. Dolná kamenná terasa z rokov 1940-1941. Autormi sú J. Švidroň, J. Uhlár a Š. Martoník. Nachádza sa južne od kostola.

Terasa s oporným múrom III. Západná kamenná terasa z rokov 1939-1940. Autormi sú J. Švidroň, J. Uhlár a Š. Martoník. Nachádza sa západne od mauzólea.

Sadovnícka úprava. Sadovnícka úprava z rokov 1939-1941. Autormi sú J. Švidroň, J. Uhlár a Š. Martoník. Nachádza sa južne od kostola.