Kúpele Vyšné Ružbachy

Kúpele vznikli pri liečivých teplých minerálnych prameňoch v 15.storočí. V 17.storočí sa stali strediskom poľskej a uhorskej šľachty. Neskôr došlo k úpadku kúpeľov. Rozvoj nastal až v období po roku 1918. Nachádza sa tu 14 prameňov s teplotou vody 19-22°C s hydrouhličitanovou a vápenato-horečnatou vodou s obsahom oxidu uhličitého. Najvýdatnejší je prameň Isabela zásobujúci aj termálne kúpalisko s rozlohou 2.500m2. Súčasťou kúpaliska je aj krytý bazén s 34°C teplou vodou . V kúpeľoch sa liečia srdcovocievne ochorenia, psychózy, neurózy, onkologické ochorenia, bronchitídy, ženské choroby a choroby z povolania. Je to vyhľadávané letovisko. Kúpele sa nachádzajú na západnom okraji obce v lesoparku. Prameň Kráter je najväčším travertínovým jazierkom na Slovensku. Ďalšie krátery v okolí sú suché, bez vody (tzv. Smrtné jamy). Krátery sú európskou raritou.