Kúpele Štrba

Národná kultúrna pamiatka Kúpele s areálom vyhlásená v roku 1963. Nachádzajú sa na ulici Kúpeľná 6. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Liečebný dom I. Kubistická budova liečebného domu Hviezdoslav postavená v rokoch 1916-1918. Upravovaný bol v roku 1919, koncom 20.rokov a v 2.polovici 20.storočia. Chodbová štvorpodlažná stavba s dvoma podzemnými podlažiami, trojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare T. Autormi stavby sú Q. Höepfner, A. M. Pinkas a M. M. Harminc. Stavba č.4043/6 sa nachádza na východnej strane južnej morény.

Reštaurácia. Secesná budova reštaurácie Kriváň (spojovacia budova) postavená v roku 1892. Upravovaná bola v rokoch 1904-1906, 1916-1922 a koncom 20.rokov 20.storočia. Prízemná chodbová stavba s dvoma podzemnými podlažiami, jedno a trojtraktovou dispozíciou a nepravidelným pôdorysom. Autormi stavby sú Q. Höepfner a G. Györgyi. Stavba č.4044/6 sa nachádza v strede južnej morény.

Vila. Eklekticistická vila Jánošík (bývalá Jozefova vila) bola postavená v rokoch 1893-1894. Upravovaná bola v roku 1922 a v 70.rokoch 20.storočia. Nárožná dvojpodlažná stavba s podkrovím, trojtraktovou dispozíciou a štvorcovým pôdorysom. Autorom stavby je Gedeon Majunke. Stavba č.4042/6 sa nachádza na východnej strane južnej morény.

Liečebný dom II. Secesná budova liečebného domu Kriváň bola postavená v rokoch 1904-1906. Inšpiráciu našla v alpských hotelových stavbách a staršej tatranskej hrázdenej architektúre. Upravovaná bola v rokoch 1914-1917, 1927, 1947 a v 2.polovici 20.storočia. Chodbová trojpodlažná stavba s podpivničením, trojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Autormi stavby sú Q. Höepfner a G. Györgyi. Stavba č.4044/6 sa nachádza na západnej strane južnej morény.