Kostol svätého Michala, archanjela vo Veličnej

Národná kultúrna pamiatka Kostol s areálom vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol. Pôvodne gotický rímsko-katolícky farský Kostol svätého Michala, archanjela pochádza zo 14.storočia. Rozšírený bol v 15.storočí, renesančne prestavaný bol v roku 1657. Po zničení bol po roku 1683 znovu vybudovaný. Upravovaný bol po roku 1736, v polovici 19.storočia a v roku 1928. Má obdĺžnikový pôdorys s polygonálnym záverom, je jednovežový jednokaplnkový. Je to trojloďový priestor s mohutnou renesančnou vežou. Cenný barokový interiér. Mobiliár pochádza prevažne zo 17.-18.storočia.

Ohradný múr. Renesančný obranný kamenný múr okolo kostola s oválnym pôdorysom pochádza zo 17.storočia. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2014.

Náhrobník I. Náhrobník so srdcom a krížom.

Náhrobník II. Náhrobník Dr. J. Erbera.