Kostol svätého Michala, archanjela v Dolnej Tižine

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Neskoroklasicistický rímsko-katolícky farský Kostol svätého Michala, archanjela z roku 1875. Prvý kostol, ktorý stal povyše dnešného vo farskej záhrade bol vybudovaný v roku 1792, pri požiari však zhorel. Bolo preto treba postaviť nový murovaný kostol. Podarilo sa ho dostavať až v roku 1875 a je zasvätený svätému Michalovi, archanjelovi, podobne ako starý kostol. Hlavným staviteľom bol Vincent Rahák z Moravy. Aj dnešná stavba chrámu však vyhorela a to 28.júla 1904, kedy po požiari zhorela na uhoľ takmer celá dedina. Požiar si vynútil opravu strechy a nové zariadenie interiéru. V roku 1913 bol postavený hlavný a bočný oltár, ktorých zhotoviteľom bol rezbár Ján Mládenek z Kysuckého Nového Mesta. Socha Blahoslavenej Panny Márie bola zakúpená v tom istom roku v San Ulrichu Gröden v Tirolsku od majstra Jozefa Reifenera. Novorománsky upravovaný bol v rokoch 1909 a 1960. Má obdĺžnikový pôdorys s polkruhovým záverom, je jednoloďový, jednovežový. V interiéri sa nachádza nástenná maľba od významného slovenského maliara Jozefa Hanulu. Kostol stojí na juhozápadnom okraji obce.