Kostol svätého Martina biskupa z Tours vo Vrbovom

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Pôvodne gotický rímsko-katolícky Kostol svätého Martina biskupa z Tours z roku 1397. Predpokladá sa, že na tomto mieste stál sakrálny objekt najneskôr v 12.storočí. Prvá písomná zmienka o kostole je z rokov 1332-1337. Pravdepodobne na sklonu 14.storočia bol vo Vrbovom postavený nový kamenný jednoloďový gotický kostol. Staré schematizmy uvádzajú rok 1397 ako rok vzniku stavby. V roku 1452 ho poškodil požiar a pravdepodobne utrpel aj pri turko-tatárskom vpáde v roku 1599. V 15.storočí došlo k rozšíreniu stavby. Bola pristavaná severná loď. Barokovo prestavaný bol v 17.storočí. V 18.storočí bola pristavená južná kaplnka a zaklenutá hlavná loď. V súčasnosti je teda kostol trojloďová stavba s presbytériom orientovaným na východ. Jeho strop tvorí lunetová valená klenba so štukovou ornamentálnou výzdobou. Na rozhraní presbytéria a hlavnej lode je umiestnená baroková kazateľnica z konca 17.storočia s plastikami evanjelistov. Na klenbe hlavnej lode je staršia nástenná maľba Najsvätejšej Trojice. V zadnej časti severnej lode má svoje miesto mechanický pohyblivý betlehém. Nachádza sa na Námestí slobody v centrálnej časti mesta za vežou.