Kostol Svätého kríža v Hamuliakove

Národná kultúrna pamiatka Kostol a príkostolný cintorín vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kostol. Pôvodne románsky jednoloďový rímsko-katolícky Kostol svätého Kríža z 1.polovice 13.storočia. Stavebne bol upravený v polovici 13.storočia, po polovici 15.storočia, v roku 1634, v 19.storočí a v 70.rokoch 20.storočia. Hlavný oltár s dvoma klasicistickými sochami zo začiatku 19.storočia. Pozoruhodné sú barokové sochy svätej Barbory a svätého Jána Nepomuckého z konca 18.storočia a obrazy svätcov. Unikátna je gotická fresková výzdoba z 2.polovice 14.storočia. Stavba s obdĺžnikovým pôdorysom s polygonálnym záverom. Kostol patrí medzi najvýznamnejšie tehlové románske stavby sakrálnej architektúry na Slovensku. Stojí na juhovýchodnom konci obce na ulici Dunajská.

Príkostolný cintorín. Zaniknutý príkostolný románsky cintorín z 13.storočia. Upravovaný bol po roku 1761 a na prelome 20. a 21.storočia. Nachádza sa okolo kostola. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2016.