Kláštor premonštrátov v Kláštore pod Znievom

Národná kultúrna pamiatka Kláštor premonštrátov vyhlásená v roku 1963. Nachádza sa v Pamiatkovej zóne. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Konvent premonštrátov. Premonštrátsky gotický kláštor s kostolom a s budovami. Kláštor bol postavený v rokoch 1251-1260. Sídlo bývalej premonštrátskej prepozitúry a neskôr, v rokoch 1586-1773, sídlo jezuitov. Upravovaný bol v 2.polovici 16.storočia, v 1.polovici 17.storočia, v 19.storočí a v 80.rokoch 20.storočia. Má štvorkrídlový uzatvorený pôdorys, jedno a dvojtraktovú dispozíciu, je trojpodlažný s pivnicou. Stojí na ulici Gymnaziálna 162.

Kostol. Kostol nanebovzatia Panny Márie.

Aleja. Lipová aleja z 18.storočia.

Škola. Murovaná budova školy, charitný dom, bola postavená v renesancii koncom 16.storočia. Upravovaná bola v 18. a 20.storočí. Má nepravidelný pôdorys, jedno a dvojtraktovú dispozíciu, je dvojpodlažná s pivnicou. Stojí severozápadne od kláštora.

Konvikt. Murovaná budova ubytovne, sklady, bola postavená v renesancii koncom 16.storočia. Upravovaná bola v 18. a 20.storočí. Má obdĺžnikový pôdorys, jednotraktovú dispozíciu, je dvojpodlažná. Stojí východne od školy.Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 2009.

Záhrada. Okolo kláštora sa rozprestiera kláštorná prírodno-krajinárska záhrada s historickou zeleňou vybudovaná v 18.storočí. Má pôdorys v tvare nepravidelného lichobežníka.

Oplotenie s bránou. Okolo záhrady je fragment pôvodného murovaného oplotenia s bránou s drevenou výplňou z konca 19.storočia. Oplotenie bolo upravované v 70.-80.rokoch 20.storočia. Nachádza sa v juhozápadnej a východnej časti kláštorného areálu.