Kláštor premonštrátov v Bzovíku

Národná kultúrna pamiatka Kláštor premonštrátov vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kláštor premonštrátov, cisterciátsky kláštor s opátstvom. Románsky kláštor, prepošstvo premonštrátov, bolo postavené v rokoch 1125-1131. V roku 1135 sa spomína ako „Bozouk“. Založil ho komes Lampert z rodu Hont-Poznanovcov ku cti svätého Štefana. Neskôr tu vzniklo premonštrátske prepošstvo. Počas obiehania jiskrovcami, sídliacimi v Krupine, bol kláštor poškodený a vyhorel. Následne medzi rokmi 1444 a 1446 bol goticky prestavaný. V roku 1530 napadol kláštor stredoslovenský oligarcha Žigmund Balaša, rehoľníkov vyhnal a do roku 1546 dokončil prestavbu kláštora na svoju opevnenú protitureckú rezidenciu. Bzovícku pevnosť dobyli až Tököliho povstalci v roku 1678. Následky ich vyčíňania sčasti napravil prestavbou v barokovom štýle ostrihomský arcibiskup Juraj Szelepcsényi. Už na začiatku 19.storočia bol kláštor opustený. Pri prechode frontu v roku 1945 priamy zásah urobil z opustených kláštorných budov ruiny. Až záchranné práce začaté v roku 1969 zastavili doslovné vytrácanie sa vzácnej pamiatky. Tá dnes stojí zakonzervovaná, bez využitia a opäť pomaly chátra. Má pôdorys v tvare L. Nachádza sa v obci Bzovík 210 v lokalite Horný Majer.

Ruina kostola.

Hradbový múr. Neskorogotický múr z 15.storočia.