Kaštieľ M. Kondého v Dunajskej Strede (Žltý kaštieľ – sárga kastély)

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ a záhrada vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Pôvodne barokový kaštieľ z 1.polovice 18.storočia. Kaštieľ začali stavať na začiatku 18.storočia a dokončili ho až v roku 1770. Hlavným iniciátorom stavby bol varadínsky biskup Mikuláš Kondé. Pôvodný barokový sloh kaštieľa bol začiatkom 19.storočia upravený klasicisticky. Hlavným a výrazným prostriedkom tohto druhu kaštieľov je prestavba v klasicistickom slohu. Upravovaný bol v 2.polovici 20.storočia. Má obdĺžnikový pôdorys, trojtraktovú dispozíciu, je dvojpodlažný s pivnicou. Budova so stredným rizalitom, členeným pilastrami a zakončeným vykrojeným štítom. Na rizalite sú vertikálne pilastre s kompozitnou iónskou hlavicou a mušľou. V rizalite a na bočných stranách sú tri okenné osi. Pilastre nesú kladie, nad kladím je nástavec s erbom v strede a so štukovou ornamentikou. Okná sú od seba oddelené lizénami a majú v supraporte a v parapete rímsu, pod nimi je štukový obrazec. Nadokenné rímsy na rizalite sú prehýbané. Fasáda je členená lizénovým rámom a kordónovou rímsou. Na prvom podlaží nad oknami je štuková ornamentika. Na prízemí a na prvom podlaží sú podkasané lunety, nárožia sú bodované. Portál je segmentovo ukončený kamenným ostením a pásovou šambránou. Strecha je valbová, pokrytá škridlou. Miestnosti na prízemí sú zaklenuté fabiónovým stropom, miestnosti na poschodí sú zdobené štukovou ornamentikou s okrajom. Solitér stojí na ulici Múzejná 2 v severovýchodnej časti mesta. Pri kaštieli sa nachádza záhrada. V objekte sa nachádza Žitnoostrovné múzeum, ktoré sem presťahovali v rokoch 1970-1972 z tzv. Bieleho kaštieľa, ktorý po presťahovaní zbúrali.

Záhrada.