Hradisko Havránok v Liptovskej Sielnici

Národná kultúrna pamiatka Výšinné hradisko a hrádok vyhlásená v roku 1967. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Výšinné hradisko. Nachádza sa v lokalite Liptovská Mara, Havránok na kóte 684,0m. Skúmaná archeologická lokalita sprístupnená verejnosti. Rekonštrukcie zrubových stavieb a expozície Liptovského múzea. Ľudia tu žili od strednej doby laténskej až do starej rímskej doby, Havránok bol teda osídlený od 3.storočia p. n.l. do 2.storočia n.l. Keltský kmeň Kotínov sa tu usadil koncom 2.storočia p. n.l. Kotíni boli nositeľmi púchovskej kultúry. Obyvatelia nevytvárali súvislé osady ale žili v samostatných hospodárstvach, dvorcoch, ktoré pozostávali z obytného domu a hospodárskych priestorov. Pod Havránkom sú však stopy aj po osídlení z čias Veľkej Moravy a stredoveku. Bolo tu nájdené opevnenie, v ktorého múroch sa nachádzajú pozostatky po núdzovom osídlení, refúgiu. Sú tu aj zvyšky obetiska keltskej svätyne a obetného miesta. Nad obetiskom, obetnou šachtou,  sú kamenné cesty so stĺporadím a obranné opevnenie. Našlo sa tu sídlisko z mladšej doby železnej /300-100 p. n.l./. V súčasnosti prebieha rekonštrukcia časti keltskej osady Kotínov s obetiskom z 1.storočia p. n.l. Boli objavené zvyšky spaľovaných obiet (obilie, šperky) a v studni kosti siedmich ľudí, pravdepodobne obetí náboženských rituálov. Stavby obydlia, obetiská, pec a rôzne predmety boli čiastočne rekonštruované a tvoria archeologické múzeum v prírode. Ďalej sa tu nachádzajú rekonštrukcie keltských stavieb, rekonštruovaná kamenná laténska hradba a vstupná brána, stredoveká obranná priekopa, most, dláždené nádvorie, zrubový dvorec a suterén drevenej obytnej veže. Rekonštruuje sa stredoveký kostol.

Hrádok. Nachádza sa v lokalite Liptovská Mara, Havránok, na kóte 684,0m. Nad obranným opevnením výšinného hradiska archeológovia odkryli zvyšky stredovekého osídlenia, vežovitého hrádku. Stál na najvyššom bode Havránku a plnil obranno-pozorovaciu funkciu. Slovanský zemepánsky drevený hrádok opevnený palisádami tu stál v 11.-15.storočí.