Hrad Ozdín

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1963. Zrúcaniny gotického hradu postaveného pravdepodobne v 2.polovici 13.storočia sa nachádzajú na vrchole kopca medzi obcami Ozdín a Málinec, severne od obce Ozdín. Nezachovali sa po ňom takmer žiadne stopy. V súčasnosti v strede horného hradu na najvyššie položenom mieste stojí vysielač, preto je poloha viditeľná už z diaľky. Prvá písomná zmienka o hrade je z roku 1279, kedy sa spomína ako Osdin v súvislosti s tým, že si bratia Oturichovci rozdelili budovy hradu. V rokoch 1450-1460 bol hrad obsadený Jánom Jiskrom z Brandýsa. V roku 1460 hrad od jiskrovcov vydobyl kráľ Matej Korvín o čom hovorí posledná zmienka o hrade z roku 1464, kedy sa spomína ako castrum Osdyn. V polovici 16.storočia patril pravdepodobne Františkovi Bebekovi, majiteľovi Fiľakovského hradu. V dejinách nezohral významnejšiu úlohu a po skončení tureckého nebezpečenstva sa majitelia prestali starať o jeho údržbu, takže v polovici 17.storočia už pravdepodobne úplne spustol a zanikol.

Ozdínsky hrad bol pomerne malý objekt a skladal sa z horného vnútorného, stredného a vonkajšieho hradu. Horný hrad tvorila vežovitá obytná stavba obdĺžnikového pôdorysu, chránila ju okrúhla veža stredného hradu od východu, od severozápadu palác stredného hradu a okrúhla veža vonkajšieho hradu. Súčasťou vnútorného hradu bola aj cisterna. Neveľké predhradie ohraničovalo areál hradu a vstupovalo sa doň z juhovýchodnej strany bránou so strážnicou a padacím mostom. Z architektúry hradu sa nezachovalo už žiadne nadzemné murivo.