Hámor v Banskej Bystrici

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1972. Nachádza sa na ulici Laskomerská 2. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Hámor. Renesančná stavba medeného hámru, hiarty, z roku 1496. Upravovaná bola v 16. a 17.storočí, po roku 1761, a v 19. a 20.storočí. Prízemná stavba s trojtraktovou dispozíciou a pôdorysom nepravidelného obdĺžnika.

Zlievareň. Klasicistická stavba zlievarne, valcovne a skladov z roku 1851. Upravovaná bola na prelome 19. a 20.storočia. Prízemná stavby s dvojtraktovou dispozíciou a obdĺžnikovým pôdorysom. Nachádza sa severne od budovy hámra.

Výrobné haly. Novoklasicistická stavba laboratórií a elektrolýzy z konca 19.storočia. Upravovaná bola v 20.storočí. Prízemná stavba s podpivničením, dvojtraktovou dispozíciou a nepravidelným pôdorysom. Nachádza sa vo východnej časti areálu.

Vodný náhon. Vodný náhon z 15.storočia. Upravovaný bol v 16., 17., 18., 19. a 20.storočí. Nachádza sa v západnej časti areálu.