Gáborovský kaštieľ v Liptovskom Jáne

Národná kultúrna pamiatka Kaštieľ s areálom vyhlásená v roku 1991. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Kaštieľ. Neskorobarokový kaštieľ bol postavený v 2.polovici 18.storočia. Upravený bol v 1.polovici 19.storočia. Má obdĺžnikový pôdorys, trojtraktovú dispozíciu, je jednopodlažný s pivnicou. Solitér stojí v Pamiatkovej zóne na Kalinčiakovej ulici 109 pri ceste.

Sýpka. Kamenná stavba v štýle ľudového staviteľstva bola postavená v 2.polovici 18.storočia. Má jednopriestorovú dispozíciu, obdĺžnikový pôdorys, je jednopodlažná. Stojí juhozápadne od kaštieľa.

Stodola. Kamenná a drevená rámová stodola bola postavená v 19.storočí v štýle ľudového staviteľstva. Má obdĺžnikový pôdorys, jednopriestorovú dispozíciu, je jednopodlažná. Stojí juhozápadne od areálu kaštieľa.

Maštaľ. Kamenná maštaľ bola postavená v 2.polovici 18.storočia v štýle ľudového staviteľstva. Má obdĺžnikový pôdorys, trojpriestorovú dispozíciu, je jednopodlažná. Stojí pri stodole juhozápadne od kaštieľa.