Cukrovar v Trnave

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 2005. Komplex stavieb z roku 1869. Boli viackrát obnovované. Dnes je cukrovar nefunkčný ale je hodnotným príkladom industriálnej architektúry. Nachádza sa na ulici Šrobárova 5. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Cukrovar. Cukrovar, výrobná hala, z roku 1900. Upravovaný bol v rokoch 1922-1923 a v 2.polovici 20.storočia. Štvorpodlažná stavba s obdĺžnikovým pôdorysom. Solitérna budova.

Sklad cukru I. Starý cukorný sklad, administratívna budova, z roku 1900. Upravovaný bol v roku 1924 a v 2.polovici 20.storočia. Šesťpodlažná stavba s obdĺžnikovým pôdorysom. Solitérna budova.

Administratívna budova. Solitérna stavba z roku 1869. Upravovaná bola v 2.polovici 20.storočia. Dvojpodlažná stavba s podpivničením a pôdorysom v tvare U.

Sklad cukru II. Nový cukorný sklad z rokov 1910-1917. Upravovaný bol v roku 1924 a v 2.polovici 20.storočia. Solitérna šesťpodlažná budova s lichobežníkovým pôdorysom.