Čákiho kaštieľ v Ružinove

Národná kultúrna pamiatka vyhlásená v roku 1989. Čákiho kaštieľ bol postavený koncom 19.storočia v eklekticistickom slohu. Solitér má nepravidelný pôdorys, dvojtraktovú dispozíciu, je trojpodlažný s pivnicou. Bol letným sídlom grófa Čákiho. Stavbu malebného kaštieľa začali v roku 1899 a pravdepodobne dokončili v roku 1902. Autorom stavby je Ferdinand Kittler. Je postavený na mieste staršej klasicistickej stavby z 2.polovice 18.storočia, ktorej zvyšky boli zakomponované do novej budovy. Objekt v roku 1933 kúpili rádové sestry, zrekonštruovali v rokoch 1935-1940 a zriadili v ňom nemocnicu. V časti kaštieľa, kde bývala koniareň, je dodnes liečebňa. V roku 1954 bol kaštieľ zoštátnený. Po roku 1956 v rokoch 1968-1969 bol opravovaný. Využívanie stavby na nemocničné účely zasiahlo do stavebno-technickej podstaty budovy. V roku 1989 štát objekt vrátil cirkvi. Rehoľné sestry začali objekt rekonštruovať. Rekonštrukcia prebehla v rokoch 1995 a 2003-2006. V interiéri dominuje hlavná vstupná hala so schodiskom k reprezentačným miestnostiam na poschodí. Exteriér blokového typu je architektonicky členený rizalitmi, vežičkami a bohatou novohistorizujúcou tektonikou pilastrov, stĺpov, ríms a ornamentálnou dekoráciou. Kaštieľ stojí v lokalite Prievoz na ulici Krásna 22 v severozápadnej časti parku.