Bytový dom Štefánikova 27, 29

Národná kultúrna pamiatka Bytové domy vyhlásená v roku 1980. Nachádza sa v Pamiatkovej zóne. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Bytový dom I. Novobarokový bytový dom bol postavený v rokoch 1910-1912. Upravovaný bol pred rokom 1979 a v rokoch 1988-1989 a 1993. Má pôdorys v tvare nepravidelného E, trojtraktovú dispozíciu, je šesťpodlažný s pivnicou. Autormi stavby sú architekti K. Haybäck a J. Schiller a staviteľ A. Durvay. Radový chodbový dom, sídlo Záručnej a rozvojovej banky, stojí na ulici Štefánikova 27.

Bytový dom II. Novobarokový nájomný bytový dom bol postavený v rokoch 1910-1912. Upravovaný bol v rokoch 1920-1921, 1930, 1973 a začiatkom 21.storočia. Má pôdorys v tvare F, trojtraktovú dispozíciu, je šesťpodlažný s pivnicou. Autormi stavby sú architekti K. Haybäck a J. Schiller a staviteľ A. Durvay. Chodbový vnútroblokový dom stojí na ulici Štefánikova 29 vo dvore bytového domu Štefánikova 27.