Bytový dom Klobúčnická 2, 4

Národná kultúrna pamiatka Bytový dom s areálom vyhlásená v roku 1963. Nachádza sa v Mestskej pamiatkovej rezervácii. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Pamätný bytový dom. Novobarokový nájomný bytový dom bol postavený v roku 1893. Má nepravidelný pôdorys, je štvorpodlažný s podkrovím a pivnicou. Autorom stavby je Henrich Szanto. Pamätný nárožný dom stojí na ulici Klobúčnická 2, 4.

Pamätný meštiansky dom. V areáli vo dvore bytového domu sa nachádza pamätný meštiansky dom, rodný dom, skladateľa J. N. Hummela /1778-1837/. Renesančný meštiansky dom bol postavený v 17.storočí. Upravovaný bol v 18.storočí. Má nepravidelný pôdorys, je dvojpodlažný. V ňom je expozícia Múzea mesta Bratislavy o živote a diele skladateľa Múzeum J. N. Hummela.

Pamätná tabuľa J. N. Hummela.