Bytový dom Františka II. Rákociho v Šahách (Kolónia župných domkov)

Národná kultúrna pamiatka Bytový dom s areálom vyhlásená v roku 2019. Nachádza sa v pamiatkovej zóne. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Bytový dom I. Župný bytový dom bol postavený v historizujúcom slohu okolo roku 1907. Prízemná stavba s podpivničením, dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare U. Solitérna stavba sa nachádza na ulici Františka II. Rákociho 18, 20, 22 a 22A východne od Hlavného námestia.

Bytový dom II. Župný bytový dom bol postavený v historizujúcom slohu okolo roku 1907. Prízemná stavba s podpivničením, dvojtraktovou dispozíciou a pôdorysom v tvare U. Solitérna stavba sa nachádza na ulici Františka II. Rákociho 10, 12, 14 a 18 východne od Hlavného námestia.

Oplotenie. Murované historizujúce oplotenie bytových župných domkov s kovovou výplňou z obdobia okolo roku 1907. Nachádza sa na ulici Františka II. Rákociho východne od Hlavného námestia na severnej hranici areálu domov.