Budova banky a divadla Laurinská 20 a Námestie SNP 19

Národná kultúrna pamiatka Banka a divadlo vyhlásená v roku 2007. Nachádza sa v Mestskej pamiatkovej rezervácii. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Banka. Modernistická budova bola začatá v roku 1941 a dokončená v rokoch 1942-1950. Upravovaná bola v 90.rokoch 20.storočia. Má pôdorys v tvare V, trojtraktovú dispozíciu, je sedempodlažná s dvoma pivničnými podlažiami. Autormi stavby sú Eugen Kramár a Š. Lukačovič. Nárožná budova bývalej Slovenskej národnej banky, Divadlo P. O. Hviezdoslava, stojí na Námestí SNP 19 pri uliciach Laurinská 20 a Gorkého 17.

Divadlo. Divadlo P. O. Hviezdoslava. Modernistická budova bola začatá v roku 1941 a dostavaná v rokoch 1948-1955. Upravovaná bola v rokoch 1968 a 1981-1983. Má pôdorys v tvare nepravidelného obdĺžnika, trojtraktovú dispozíciu, je sedempodlažná s dvoma pivničnými podlažiami. Autormi stavby sú Eugen Kramár a Š. Lukačovič. Budova bývalého kukátkového reformovaného divadla, bývalej Činohry Slovenského národného divadla, banky, stojí na ulici Laurinská 20 pri ulici Gorkého 17.