Banský úrad Siglisbergu v Štiavnických Baniach

Národná kultúrna pamiatka Banský úrad a hospodárska stavba vyhlásená v roku 2009. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Banský úrad. Baroková budova banskej správy Siglisbergu bola postavená začiatkom 17.storočia. Upravovaná bola v polovici 18.storočia, v 19. a 20.storočí. Má dvojtraktovú dispozíciu, pôdorys v tvare L, je dvojpodlažná s podpivničením. Solitér sa nachádza v obci Štiavnické Bane 14 v Pamiatkovej rezervácii technických diel v lokalite Siglisberg.

Hospodárska budova. Baroková zrubová a murovaná stavba stajne s pivnicou so studňou bola postavená začiatkom 17.storočia. Upravovaná bola v polovici 18.storočia, v 2.polovici 19.storočia a v 20.storočí. Má pôdorys v tvare L, je jednopodlažná s podpivničením. Nachádza sa severne od banského úradu.