Akadémia v Banskej Štiavnici

Národná kultúrna pamiatka Akadémia s areálom vyhlásená v roku 1961. Nachádza sa v Mestskej pamiatkovej rezervácii. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Akadémia, bývalé chemické laboratórium. Eklekticistická budova postavená v roku 1912. Má pôdorys tvare U, je trojpodlažná s podpivničením. Nachádza sa na ulici Akademická 12.

Banícka akadémia. Novorenesančná budova postavená v roku 1899. Upravovaná bola v rokoch 1982 a 1987. Nachádza sa na ulici Akademická 13. Dnes v nej sídli Stredná priemyselná škola Samuela Mikovíniho.

Lesnícka akadémia. Novorenesančná budova postavená v rokoch 1888-1889. Upravovaná bola v roku 1952. Má pôdorys tvare U, je trojpodlažná s podpivničením. Nachádza sa na ulici Akademická 16.

Pamätná tabuľa založenia akadémie.

Akadémia, lesnícka katedra, Fortúna, Gerambov dom. Klasicistická budova z 1.polovice 19.storočia. Má obdĺžnikový pôdorys, je dvojpodlažná s podpivničením. Nachádza sa na ulici Akademická 25.

Meštiansky dom. Neskorobarokový dom bol postavený v 2.polovici 18.storočia. Je dvojpodlažný s podkrovím. Radový dom sa nachádza na ulici Antona Pécha 5 v Mestskej pamiatkovej rezervácii.

Meštiansky dom. Renesančný meštiansky, Belházyho (Pischlov), dom bol postavený v roku 1616. Najkrajšia renesančná pamiatka v meste. Upravovaný bol v 18.storočí. Má pôdorys v tvare U, je dvojpodlažný s podpivničením. V 19.storočí patril rodičom Maríny, študentskej lásky básnika Andreja Sládkoviča. Nárožný dom sa nachádza na ulici Sládkovičova 1 v Mestskej pamiatkovej rezervácii. Dnes je v ňom sociálne stredisko Červeného kríža.

Administratívna budova, Kammerhof (komorský dvor). Renesančná budova bola upravovaná v rokoch 1550 a 1650. Má viackrídlový uzatvorený pôdorys, je dvojpodlažná s podpivničením. Kammerhof je jedným z najväčších stavebných komplexov na území mesta. Bol vybudovaný v polovici 16.storočia. Objekt bol často prestavovaný a zväčšovaný, takže na ňom možno pozorovať všetky stavebné slohy. Bolo v ňom sídlo banskej komory a hlavného komorsko-grófskeho úradu, ktorý spravoval bane, huty a mincovne nachádzajúce sa na území dnešného stredného Slovenska. Nachádza sa na ulici Kammerhofská 2, 3. Dnes je v nej Slovenské banské múzeum.

Meštiansky dom. Neskorobarokový meštiansky Krečmáryovský, dom bol postavený v 13.storočí. Upravovaný bol v 16.storočí, v 2.polovici 18.storočia a v roku 1984. Má štvorkrídlový uzatvorený pôdorys, je trojpodlažný s podpivničením. Prejazdový radový dom sa nachádza na ulici A. Kmeťa 4 v Mestskej pamiatkovej rezervácii.

Administratívna budova, Fritzovský dom. Pôvodne novorenesančná budova bola upravovaná v 2.polovici 19.storočia. Má pôdorys v tvare U, je trojpodlažná s podpivničením. Nachádza sa na Radničnom námestí 16. Dnes je v ňom Štátny ústredný banícky archív.

Meštiansky dom. Berggericht (Banský súd). Barokový meštiansky dom (Berggericht – Banský súd) bol postavený v 16.storočí. Upravovaný bol v 18.storočí a v 80.rokoch 20.storočia. Má štvorkrídlový uzatvorený pôdorys, je trojpodlažný s podpivničením. Nárožný dom sa nachádza na Námestí svätej Trojice 6 v Mestskej pamiatkovej rezervácii. Dnes je v ňom múzeum.

Meštiansky dom, Semberyovský (Maršálkovský) dom. Barokový dom postavený v 18.storočí. Má štvorkrídlový uzatvorený pôdorys, je štvorpodlažný s podpivničením. Nárožný dom sa nachádza na Námestí svätej Trojice 1. Za pamiatkový objekt bol vyhlásený v roku 1961.

Záhrada. Botanická záhrada vybudovaná v 50.rokoch 19.storočia.

Pomník lesníckym robotníkom.