Administratívna budova v Martine (Druhá budova Matice slovenskej)

Národná kultúrna pamiatka Pamätná administratívna budova s areálom vyhlásená v roku 1963. Tvoria ju viaceré pamiatkové objekty:

Pamätná administratívna budova. Novoklasicistická historizujúca budova bola postavená v rokoch 1924-1925. Má pôdorys v tvare E, dvojtraktovú dispozíciu, je trojpodlažná s podkrovím a pivnicou. Autorom stavby je Ján Palkovič. Stojí v Pamiatkovej zóne na ulici Mudroňova 1. Na budove je osadená pamätná tabuľa umučeným účastníkom SNP.

Pamätná tabuľa. Pamätná tabuľa 48 umučeným.

Záhrada. Matičná záhrada s historickou zeleňou bola vybudovaná v roku 1875. Upravovaná bola v 1.polovici 20.storočia.

Oplotenie. Oplotenie z roku 1925 okolo záhrady s historickou zeleňou pri budove, ktorá bola 2.sídlom Matice slovenskej na ulici Mudroňova.